Papežská kondolence k zemětřesení na Papuy Nové Guineji

7.3.2018 

Vatikán. Počet obětí zemětřesení v Papuy Nové Guineji přesáhl stovku, na pět set lidí bylo zraněno a 3 tisíce přišlo o domovy. Jak informuje Mezinárodní červený kříž, otřesy o síle 7,5 stupňů Richterovy stupnice, které zasáhly minulý týden náhorní planiny země, spolu s doznívajícími, avšak stále silnými dozvuky, zničily celé vesnice a způsobily sesuvy terénu.

Kondolenční telegram adresoval do postižených oblastí Svatý otec. “S velikým zármutkem přijal papež František zprávu o tragických ztrátách na životech způsobených nedávným zemětřesením v Papuy Nové Guineji,” stojí v telegramu podepsaném vatikánským státním sekretářem Pietrem Parolinem. Papež poroučí duše zemřelých milosrdenství Všemohoucího Boha, jejich rodinám vyjadřuje soustrast a všechny zasažené touto katastrofou ujišťuje o své blízkosti v modlitbě.  Zarmouceným i záchranářům vyprošuje od Boha sílu a útěchu – stojí v kondolenčním telegramu.

Bilance obětí se mění podle oblastí, do kterých se záchranáři v obtížném terénu dostanou, a není vyloučené, že ještě významně poroste. Krizovou situaci zhoršuje také nutnost vyřadit z provozu největší rozvojový projekt této země na těžbu tekutého plynu, provozovaný americkou společností ExxonMobil. Těžební systém byl zemětřesením poškozen a jeho oprava si vyžádá alespoň dva měsíce. Jak upozornil premiér Peter O´Neill, přerušení těžby se vážně projeví na hospodářství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.