Papež František: Být na cestě jako svědkové naděje

8.3.2018 

Vatikán. V Konzistorním sále apoštolského paláce přijal papež František 45 účastníků konference rekorů německojazyčných seminářů. V krátkém pozdravuje je vybídl, aby věnovali pozornost novým kulturním formám, které se nevměstnají do známých vzorců.

„Musíme se vzdát některých zvyklostí, k nimž jsme přilnuli, a zabývat se tím, co ještě neznáme. I přitom však můžeme vždy obracet pohled k Ježíš, který trpěl, zemřel a vstal z mrtvých. V jeho ranách, stejně jako v ranách světa, můžeme rozpoznávat znamení Vzkříšení. Tato jistota nás vždy znovu pobízí k cestě jako svědky naděje.“

Papež podotkl, že kněžská povolání nemůže „vytvářet“. Co však můžeme, je být svědky povolání, s nímž se milosrdný Bůh obrací k nám. To nás pobízí vyjít se svého „já“ a obrátit se k druhému člověku, který potřebuje blízkost lidí a blízkost Boží.

„Zároveň jsme my všichni povoláni také do větší komunity, společenství „kyriakoi“, těch, kdo náležejí Pánu. Toto společenství nás podpírá, abychom mohli z celého srdce odpovědět na Boží volání.“

Řekl papež František a svěřil přítomné rektory seminářů i bohoslovce německojazyčných zemí přímluvě P. Marie, Matky církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.