Pátý ročník pastorační iniciativy „24 hodin pro Pána“

9.3.2018 

Vatikán. „Příležitost, jak potkat Pána ve zpovědnici, a zároveň možnost k posílení společenství s Petrovým nástupcem“, těmito slovy představil arcibiskup José Octavio Ruiz Arenas, sekretář Papežské rady pro novou evangelizaci, již pátý ročník postní pastorační iniciativy „Čtyřiadvacet hodin pro Pána“, kterou dnes zahájila kajícná liturgie v bazilice sv. Petra. „Svatý otec nám připomíná důležitost svátosti smíření, a to tím, že zasedá do zpovědnice, ale až poté, co se nejprve sám vyzpovídal“, dodává sekretář organizujícího vatikánského úřadu. Stejně jako v předchozích ročnících po celou dnešní noc zůstane v každé diecézi otevřen alespoň jeden kostel s možností adorace Nejsvětější svátosti a přijetí svátosti pokání. Papež František v homilii při podvečerní kajícné pobožnosti ve Vatikánské bazilice mimo jiné řekl:

„Boží láska vždy převyšuje naše představy a přesahuje jakýkoli hřích, ze kterého by nás mohlo vinit naše svědomí. Je to láska, která nezná hranice a ani je nemá; nejsou v ní překážky, které my naopak obvykle klademe před člověka ze strachu, že by mohl omezit naši svobodu.

Víme, že jsme-li ve stavu hříchu, vzdalujeme se v jeho důsledku od Boha. Hříchem se skutečně Bohu vzdalujeme, což ale neznamená, že by se Bůh vzdaloval nám. Stav slabosti a zmatku, do kterého nás hřích uvádí, jsou důvodem navíc, aby nám Bůh zůstal nablízku. Tato jistota má vždy provázet náš život“.


PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie z kajícné liturgie je ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.