Papež: Přistup k Jeho ranám, vstup a rozjímej, uzři Ježíše zevnitř

18.3.2018 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se před polednem, po vydatném dešti shromáždilo asi 15 tisíc lidí, aby si vyslechli Petrova nástupce, který ve své promluvě rozjímal o evangeliu této páté neděle postní (Jan 12-20-33) a mimo jiné řekl:

K vysvětlení významu své smrti a vzkříšení používá Ježíš podobenství a říká: „Jestliže pšeničné zrno nepadne do země a neodumře, zůstane samo; odumře-li však, přinese hojný užitek“ (v.24). Chce vysvětlit, že jeho extrémní čin – tedy ukřižování, smrt a vzkříšení – je užitečný skutek. Jeho rány nás uzdravují, jsou užitečné pro mnohé. Přirovnává se tak k pšeničnému zrnu, které svým zánikem v zemi zrodí nový život. Vtělením sestoupil Ježíš na zem, ale to nestačí. Musí rovněž  zemřít, aby vysvobodil lidi z otroctví hříchu a daroval jim nový život smířený v lásce. Řekl jsem „aby vysvobodil lidi“, ale [to znamená] aby vysvobodil mě, tebe, nás všechny, každého z nás. On tuto cenu zaplatil. To je Kristovo tajemství. Přistup k Jeho ranám, vstup a rozjímej, uzři Ježíše, ale zevnitř.
A tento dynamismus pšeničného zrna, uskutečněný v Ježíši, se musí realizovat také v nás, učednících. Jsme povoláni osvojit si tento paschální zákon ztráty života za obdržení nového a věčného života. A co znamená ztratit život? Tedy, co znamená být pšeničným zrnem? Znamená myslet méně na sebe a osobní zájmy, umět „vidět“ a jít v ústrety potřebám našich bližních, zejména těch posledních. Radostné prokazování lásky těm, kdo trpí na těle i na duchu, je ten nejautentičtější způsob žití evangelia a nezbytný základ růstu našich společenství v bratrství a vzájemném přijímání. Rád bych viděl Ježíše, ale viděl zevnitř. Vstup do Jeho ran a rozjímej o lásce Jeho srdce k tobě,  ke mně a ke všem.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před mariánskou modlitbou Anděl Páně je ZDE

Po hlavní promluvě připojil papež František spatra zmínku o svojí sobotní pastorační cestě:

Včera jsem byl na návštěvě v Pietrelcině a San Giovanni Rotonodo. Vřele zdravím a děkuji společenství diecézí Benevento a Manfredonia, biskupům mons. Accroccovi a mons. Castorovi, zasvěceným osobám, věřícím a veřejným činitelům. Děkuji za vřelé přijetí. Nesu v srdci všechny, zejména nemocné z Domu úlevy v utrpení, staré i mladé. Děkuji těm, kdo připravili tuto návštěvu, na kterou opravdu nezapomenu. Otec Pio ať všem žehná!

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.