Svatý otec přijal demisi prefekta Sekretariátu pro komunikaci

21.3.2018 

Vatikán. Papež František přijal demisi prefekta vatikánského Sekretariátu pro komunikaci. Mons. Dario Edoardo Viganò se rozhodl dát své místo k dispozici poté, co se v minulých dnech rozpoutaly polemiky kolem manipulativního zacházení s textem dopisu od emeritního papeže Benedikta XVI. V listu datovaném 19. března mons. Viganò přiznává, že navzdory jeho úmyslům tato kauza destabilizuje složitou práci na reformě vatikánských médií, a žádá papeže, aby – bude-li si to přát  – přijal jeho demisi. Své odstoupení zároveň označuje za příležitost k vlastní vnitřní obnově, v duchu papežovy koncepce reformy kurie jako duchovní, lidské a profesní obnovy jejích členů.

Papež František demisi prefekta Sekretariátu pro média přijal a potvrdil osobním dopisem mons. Viganovi. Zároveň ho požádal, aby prozatím setrval v tomto úřadě jako poradce (assessore), který poskytne „svoji lidskou a profesní“ pomoc novému prefektovi. Připomíná zároveň, že reforma vatikánských médií požadovaná Radou kardinálů a jím samým schválená, dospívá do své závěrečné fáze, kterou představuje zapojení vatikánského deníku L´Osservatore Romano a Vatikánské typografie do tohoto centralizovaného komunikačního systému Svatého stolce.

Jak sdělil vatikánský tiskový mluvčí, do jmenování nového prefekta povede Sekretariát pro komunikaci jeho sekretář, mons. Lucio Adrián Ruiz.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.