Kardinál Sandri k letošní sbírce pro křesťany ve Svaté zemi

21.3.2018 

Vatikán. Všichni neseme odpovědnost za křesťany na Blízkém východě. Jsou odkázáni na naši pomoc! Nenechávejme je samotné, věnujme jim třeba jen jedno euro – apeluje prefekt Kongregace pro východní církve, kardinál Leonardo Sandri.

I tentokrát na Velký pátek mohou katolíci na celém světě prokázat svoji solidaritu s křesťany ze Svaté země. Ve všech kostelech proběhne tradiční sbírka. Kardinál Leonardo Sandri připomíná, že situace křesťanů na Blízkém východě je stále obtížnější, a prosí proto o štědrou podporu. Mnoho blízkovýchodních křesťanů trpí pronásledováním a místní církve v Sýrii, Iráku či Lybii se angažují v pomoci pro migranty a oběti války:

„Bohužel od samého počátku, od chvíle, kdy Pavel VI. ustanovil sbírku pro křesťany ve Svaté zemi, nás nikdy neprovázely zprávy o pokoji a smíření, nýbrž pouze o násilí, terorismu, vyhánění a útěku křesťanů z těchto oblastí. To všechno znamená velké utrpení a pronásledování. Musíme na to pamatovat, abychom povzbudili svá srdce k ještě větší štědrosti,“

řekl Vatikánskému rozhlasu prefekt Kongregace pro východní církve.

V minulém roce se díky velkopáteční sbírce podařilo předat blízkovýchodním křesťanům více než 5 milionů dolarů a téměř 1,5 milionu euro. Většina těchto prostředků (65%) byla předána Kustódii Svaté země. Zbytek Kongregace pro východní církve rozdělila mezi různé komunity.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.