Svatý stolec poprvé na mezinárodním bienále architektury v Benátkách

22.3.2018 

 Vatikán. Svatý stolec se poprvé zúčastní mezinárodního bienále architektury v Benátkách. Na ostrově San Giorgio představí sekvenci deseti kaplí. Vatikánskou expozici představil novinářům Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu:

„V křesťanském kultu jsou (kaple) chrámy v pravém slova smyslu (…) Jejich součástí jsou totiž dvě komponenty pro liturgii zásadní: ambon a oltář, odkazující k hlásanému Slovu a k eucharistické večeři slavené ve shromáždění věřících. Také počet kaplí je symbolický, protože vyjadřuje jakýsi dekalog vetknutý do nitra prostoru: připomínají hlasy přetvořené v architekturu, které rozeznívají svou duchovní harmonii v osnově každodenního života.“

Jak dodal kardinál Ravasi, návštěva deseti vatikánských kaplí je zamýšlena jako svého druhu pouť, určená všem, kdo chtějí „nalézt krásu, ticho, vnitřní a trascendentvní hlas“,  ale také „osamělost lesa, v němž lze postřehnout chvění přírody, která je jakýmsi kosmickým chrámem“.

Projekt pavilónu Svatého stolce na 16. mezinárodním bienále v Benátkách se inspiruje tzv. „lesní kaplí“ postavenou v roce 1920 švédským architektem Gunnarem Asplundem na stockolmském hřbitově. Asplund ji definoval jako místo orientace, setkání a meditace, jež povstalo na rozlehlém terénu se stromy, pojímaném jako fyzická evokace labyrintu života a putování člověka, jenž čeká na setkání. Jak vysvětlil prof. Francesco Dal Co, kurátor vatikánského pavilónu, právě takto bylo formulováno zadání zaslané deseti architektům z různých koutů světa. Výsledky jejich úsilí mohou nášvtěvníci shlédnout od 26. května do 25. listopadu na ostrově San Giorgio v Benátkách.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.