Biskup Jachiet: Je zapotřebí jasného stanoviska k migraci

22.3.2018 

Francie. Migrační krize je jedním z hlavních témat jarního zasedání francouzských biskupů, které tento týden probíhá v Lurdech. Jak uvedl předseda episkopátu, jde o složitou a bolestnou záležitost. Církev se angažuje v pomoci migrantům, ale je si vědoma, jaké z toho plynou povinnosti. Zároveň uznává, že stát má právo rozhodovat o vlastní migrační politice, řekl v úvodu zasedání arcibiskup George Pontier.

Biskup Denis Jachiet, který zodpovídá v rámci francouzského episkopátu za pastoraci migrantů, poukazuje na velké bohatství, jakým jsou pro místní církev křesťané z Blízkého východu. Přiznává nicméně, že celkové nastavení k migrantům se v celé společnosti mění:

„Lidé se bojí, jak ve Francii, tak i v dalších západních zemích. Projevuje se to pak ve výsledcích voleb, jasně je to vidět v průzkumech veřejného mínění. My jsme také zorganizovali anketu, kterou představíme na zasedání biskupů. Ukazuje, že část francouzské společnosti, včetně části věřících, přistupuje k emigrantům s velkou nedůvěrou. Příčin je celá řady: strach z terorismu, obavy ekonomické povahy, nedostatek bezpečnosti v některých čtvrtích velkých měst. To všechno je potřeba vysvětlit. Je k tomu zapotřebí určitá politická odvaha. A potřebné je také jasné stanovisko církve ve Francii,“ říká biskup Denis Jachiet, zodpovídající za pastoraci migrantů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.