Papež přijal představitele italského kraje Trident

24.3.2018 

Vatikán. Římský biskup dnes v Klementinském sále Apoštolského paláce přijal přibližně sto člennou delegaci krajské správy a obyvatel italského kraje Trident, v čele s tridentským arcibiskupem mons. Lauro Tisim. Historické kořeny osídlení tohoto hornatého kraje sahají před náš letopočet. Mluví se v něm pěti jazyky. Kromě italštiny a němčiny jsou to místní rétorománské dialekty ladinština, cimbro a mocheno. Tento kraj, sdružující 176 měst a obcí, má 250 tisíc obyvatel a v rámci Itálie se od roku 2006 těší zvláštnímu autonomnímu postavení. Zdejší silná katolická tradice je důvodem těsné spolupráce jeho obyvatel se Svatým stolcem a městským státem Vatikán, který významně podporují.

„Toto naše setkání mi dává příležitost vyjádřit vděčnost za vaši konkrétní podporu  různých projektů, zaměřených na přijímání poutníků a návštěvníků Vatikánu. Svým nasazením vyjadřujete tradiční hodnoty víry, činorodosti a solidarity, jež mají ve vašem kraji tak hluboké kořeny.”

Svatý otec povzbudil k dalšímu šíření této kultury pohostinnosti, otevřeného a bratrského životní stylu v souladu s důstojností dětí Božích.

„Kéž jsou vaše rodiny opravdovými domácími církvemi, založenými na Ježíšově Slovu, lásce k církvi a službě životu. Tak budou také školami lidských a křesťanských hodnot pro nové generace. Velkodušně rozsévejte evangelní setbu činorodé lásky v  místech, kam vás Prozřetelnost pošle.”

Na závěr krátké audience svěřil papež obyvatele tridentského kraje přímluvám Panny Marie, Matky církve, a spolu s prosbou, aby se za něho modlili, jim udělil apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.