Argentinci protestovali proti návrhu zákona legalizujícího potraty

27.3.2018 

Argentina. „Celý život má cenu“ – s tímto a podobnými tvrzeními manifestovaly ve stovkách argentinských měst na Květnou neděli 2 miliony obyvatel proti návrhu zákona, který má liberalizovat umělé potraty a o kterém se po Velikonocích bude jednat v tamější parlamentu. Pravděpodobně ani sami organizátoři nepočítali s tak obrovskou účastí, tím spíše, že sdělovací prostředky nevěnovaly jejich iniciativě téměř žádnou pozornost – píše korespondent italského deníku La Stampa, Alver Metalli. V samotném hlavním městě (foto) zaplnily stovky tisíc lidí v neděli odpoledne hlavní tepnu Avenida del Libertador. Rodiny s dětmi, převážně mladí, spousty mladých, kteří evidentně pocházeli z těch nejskromnějších poměrů. Žádný politický slogan, žádný transparent odkazující na politické strany či hnutí jakéhokoli směru. Argentinské vlajky, transparenty oslavující život a jeho plný rozvoj v každé jeho etapě. Sebemenší náznak kriminalizování matek, dohnaných k potratu. „Oba životy“ musí být chráněny, „ani o jeden život méně“ bylo možné se dočíst. Velkolepá scéna z Buenos Aires, metropole, která je mimochodem zvyklá na velké demonstrace, se opakovala ve stovkách měst této rozlehlé latinskoamerické země, v čele s krajskými městy Cordoba, Mendoza, Rosario, Bahia Blanca, Resistenca, Concordia, Parana, Mar del Plata, Rio Grande a Ushuaia na dolním cípu tohoto kontinentu v blízkosti Antarktidy.

            Slova, která napsal papež František Argentincům v dopise ze 16. března, byla vnímána jako zásadní podpora. „Žádám vás všechny – napsal papež – tlumočte dobro a krásu, abyste mohli přispět k obraně života a spravedlnosti, rozsévat pokoj a bratrství, zlepšovat svět svou prací, pečovat o nejslabší a plnýma rukama sdílet to, čím vás Bůh obdařil”. Argentinský episkopát, který manifestaci podpořil, zjevně není toho názoru, že jde o prohranou bitvu, jako tomu bylo v Evropě 70. a 80. let., kde návrhy podobných takzvaně liberálních zákonů prošly jako pouhá formalita a projev přizpůsobení se nové době. Argentinská církev má naopak za to, že parlament a zákonodárci, kteří se posunuli k debatě o permisivních zákonech, mohou být projevem občanů manifestujících na argentinských náměstích skutečně zastaveny.

            Zásadní podíl na přípravě těchto manifestací přišel právě z lidového sektoru, tedy z okruhu těch nejchudších vrstev, kterým je umělý potrat nabízen jako emancipace a osvobození od nelegálních praktik. Dvacet dva kněží, kteří pastoračně působí v chudinských čtvrtích Buenos Aires, formulovalo a zveřejnilo dokument, který narozdíl od některých apelů sdružení pro life do veřejného mínění skutečně učinil průlom. V textu se zdůrazňuje, že „umělý potrat nebyl součástí předvolebního programu vlády prezidenta Mauricia Macriho“ a že „nynější návrh zákona se dovolává chudých jako záminky k prosazení zájmů někoho jiného“. Rozhodně pak tvrdí, že „návrh zmíněného zákona se zcela rozchází s potřebami a požadavky chudých. V návrhu zákona je sice řeč o vysoké úmrtnosti žen v chudinských čtvrtí v důsledku nelegálních potratů, avšak prioritou našich čtvrtí – připomínají organizátoři manifestace – je potírání chudoby, k čemuž stát nepostrádá vhodné prostředky. S těmito 30 procenty obyvatel, za nimiž je třeba vidět tváře a příběhy, je třeba vést nejprve diskusi o prioritách, přičemž umělý potrat mezi tyto priority nepatří,“ píší organizátoři nedělní manifestace, která přivedla do ulic stovek argentinských měst miliony lidí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.