Arcibiskup Gallagher o inkulturaci a sinizaci církve v Číně

28.3.2018 

Vatikán. Církev plně katolická a zároveň skutečně čínská, zrno evangelia má přinést plody přejímající rysy vlastní místní kultuře -  šéf papežské diplomacie o tom mluvil na mezinárodní konferenci o křesťanství v Číně. Akce proběhla minulý týden na Papežské gregoriánské univerzitě. Vatikánské tiskové středisko nyní zpřístupnilo integrální text vystoupení arcibiskupa Paula Gallaghera.

Vatikánský sekretář pro vztahy se státy představil v pozitivním světle poslední úspěchy Čínské lidové republiky jak na mezinárodní úrovni, tak i ve vnitřní politice. Připomněl vliv této země na rovnováhu v mezinárodních vztazích a její stále silnější pozici v rozvojových zemích. Poukázal také na dlouhodobé programy, které umožňují značnému počtu obyvatel vyjít z bídy. „Je třeba si povšimnout – řekl arcibiskup Gallagher – že Čína čelí globálním výzvám s důrazem na svou identitu v podobě vlastního modelu hospodářství, politiky a kultury, který chce globalizaci dát čínský charakter“. Tímto způsobem stát usiluje o své centrální postavení – dodal šéf vatikánské diplomacie.

Arcibiskup Gallagher připomněl úsilí o zakořenění křesťanské víry v čínském kulturním kontextu, které trvá již mnoho století. Historické zásluhy mají v této oblasati jezuité, v čele s O. Matteem Riccim. Dnešní církevní komunita tedy vyrůstá již ze zrna evangelia zasetého v čínské kultuře, je důsledkem plodného setkání křesťanského světa s Čínou skrze inkulturaci. Arcibiskup Gallagher zdůraznil, že inkulturace a sinizace jsou stále aktuální výzvou, jak v pastorační tak intelektuální oblasti. Ve hře je autentická přítomnost křesťanství v Číně, ukazující novost evangelia v kontextu hluboce zakořeněném ve specifické identitě tamní kultury.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.