Socha sv. Řehoře z Nareku ve Vatikánských zahradách

5.4.2018 

Vatikán. Dnešek lze označit za arménský den ve Vatikánu. Nejprve se papež v oddělených po sobě jdoucích audiencích setkal s arménským prezidentem Sargsjanem a nejvyššími představiteli Apoštolské arménské církve, katolikosem Karekinem II. a patriarchou Kilikie Aramem. Potom se odebral do Vatikánských zahrad, aby se tam spolu s nimi účastnil slavnostního odhalení sochy sv. Řehoře z Nareku, Učitele církve. „Tento nápad se zrodil během návštěvy papeže v Arménii v roce 2016 – říká velvyslanec Arménie při Svatém stolci:

Vzpomínáme na papežskou pouť a pozorujeme, že od té doby vzrostl počet lidí, kteří po vzoru papeže Františka přijíždějí do naší vlasti, aby putovali po naší zemi, jejíž křesťanské dědictví je patrné všude, zejména v kultuře, která je velice východní, ale stejně tak velice západní. Památník sv. Řehoře z Nareku je přímým plodem papežovy návštěvy, během níž arménský prezident daroval papeži sošku tohoto světce, jako výraz vděčnosti a uznání za jeho prohlášení Učitelem všeobecné církve.

vysvětluje Mikayel Minasyan velvyslanec Arménie při Svatém stolci. Sochu vytvořil arménský sochař David Erevantsi a to ve dvou kopiích. Druhá bude umístěna v Ječmiadzinu v sídle Katolikose všech Arménů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.