Papež: Kéž se lidské dějiny promění v rozkvět svobody, růstu, spásy a lásky

6.4.2018 

Vatikán. Papež František dnes přijal francouzskou šlechtičnu Henryane de Chaponay, která se narodila roku 1924 a celý život zasvětila sociální práci prostřednictvím různých nadací, které založila. Římský biskup ocenil její celoživotní úsilí na podporu míru, obhajobu lidských práv, péči o životní prostředí a růst lidštější a bratrštější společnosti.

„Paní, vážím si vašeho poslání v roli zakladatelky Studijního centra na rozvoj Latinské Ameriky. Vaše neúnavná tvořivost vydala plody také prostřednictvím projektu „Dialogy lidstva“, jehož různá setkání usilují o zaměření politiky na lidstvo a budování občanství, které by dbalo na „společný domov“. Je dobré, když povzbuzujete k umění společného života v jednoduchosti, laskavosti a bratrství a vychováváte ke kultuře vzájemné úcty a setkávání, která jediná je schopna utvářet budoucnost na výši lidských ideálů.“

V závěru papež připomenul, že svou encyklikou Laudato si´, různými poselstvími a svoláním všeamazonské biskupské synody touží přispět k tomu, aby se „lidské dějiny proměnily v rozkvět svobody, růstu, spásy a lásky“ (Laudato si´,79).

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.