Petrův nástupce: Neexistuje větší svoboda než vedení Duchem svatým

7.4.2018 

Vatikán. Na druhé dopolední audienci přijal papež v Klementinském sále Apoštolského paláce 500 členů Komunity Emmanuel. Toto sdružení věřících všech životních stavů vzniklo v roce 1972 v Paříži působí v 57 zemích - od roku 1990 i v České republice - a má 10 tisíc členů, z nichž 230 je kněží a 200 svobodných laiků zasvěcených v celibátu. Jejím duchovním i formačním centrem je francouzské poutní místo Paray-le-Monial, s nímž se pojí úcta k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu, která je také spiritualitou tohoto sdružení.

Papež František v úvodu připomněl, že Komunita Emmanuel byla vatikánským Úřadem pro laiky, rodinu a život loni schválena rovněž jako kněžské sdružení.

Charizma Komunity Emmanuel je vepsáno do jejího názvu. Emmanuel – Bůh s námi. Svůj misijní dynamismus podstatně čerpáte z kontemplace mystéria vtělení zejména v eucharistické adoraci, abyste hlásali dobrou zvěst všem, kterým Ježíš nabízí svoje přátelství. Ať už vás Duch svatý pošle kamkoli, umožňujte objevovat mužům a ženám svojí doby milosrdenství Boha, který nás miloval až do té míry, že přišel přebývat mezi nás.“

Pán, který je svému lidu neustále po boku - pokračoval papež – žádá, aby Jeho milosrdenství bylo nabízeno s novým nadšením v obnovené pastoraci, dotýkalo se srdcí a podněcovalo lidi na zpáteční cestě k  Otci. Kéž se Otcovo milosrdenství ukazuje tam, kde vaše Komunita působí, zejména ve vztahu k těm nejchudším.

Drazí přátelé, Komunita Emmanuel již od svých počátků uměla hlásat dobrou zvěst živě a radostně. Buďte nadále zakořeněni v Kristu solidním vnitřním životem a důvěřujte Duchu svatému, který přichází na pomoc naší křehkosti a hojí v nás všechno, co oslabuje naše misijní úsilí; uchovávejte si v srdci horoucí přání předávat evangelní radost těm, kteří ji neznají nebo ji ztratili a buďte protagonisty vycházející církve, jež je vrcholem mého přání.“

Spolu s vámi děkuji za cestu ušlou z podnětu Ducha svatého, který si přeje, abychom byli na cestě neustále. Vždycky mu naslouchejte, protože není větší svobody než být veden Duchem a dovolit mu, aby nás osvěcoval a usměrňoval, kam chce – řekl papež v závěru své promluvy ke členům Komunity Emmanuel u příležitosti jejich výročního setkání konaného letos ve Věčném městě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.