Moc a peníze podle papeže Františka

10.4.2018 

Vatikán. „Evangelium není utopie, ale reálná naděje, rovněž pro ekonomii. Nemohu nepranýřovat osobní a sociální hříchy spáchané proti Bohu a bližnímu ve jménu bůžka peněz a moci, zacílené pouze na sebe,“ píše papež František v předmluvě ke knize shrnující jeho učení o sociální spravedlnosti. Italský novinář a spisovatel Michele Zanzucchi ve svazku nadepsaném „Moc a peníze, sociální spravedlnost podle Bergoglia“ (Potere e denaro, la giustizia sociale secondo Bergoglio) shromáždil úryvky a syntézy textů papeže Františka na téma bohatství a chudoby, sociální spravedlnosti, péče o stvoření, zdravého či zvráceného finančnictví, lidových hnutí či kultu peněz. Svazek vychází v nakladatelství „Città Nuova“. V knihkupectvích se objeví 12. dubna.

Petrův nástupce poukazuje na nejednoznačnost dnešní situace: globální obchod na jedné straně přinesl „miliardám lidí“ blahobyt či lidská práva, na druhé straně má za následek excesívní vyčerpání přírodních zdrojů a prohloubení nerovností. Skutečnost, že se bohatství poloviny celosvětové populace soustředí v rukou několika jedinců, je do značné míry následkem finančního systému, píše František. Finanční instituce a multinacionální korporace se rozrostly natolik, že podmiňují státy a jejich hospodářské systémy. „Už jako prostý křesťan, později řeholník a kněz a nyní jako papež jsem přesvědčen, že sociální a ekonomické otázky nemohou zůstávat mimo evangelijní poselství,“ dodává římský biskup. „Církev v šíření evangelního poselství lásky a spravedlnosti nemůže mlčet k nespravedlnosti a utrpení. Může a chce se připojit k milionům mužů a žen, kteří pokojným způsobem říkají „ne“ nespravedlnosti a zasazují se za větší rovnost.“ „Ve svých poselstvích na ekonomická a sociání téma bych chtěl především probouzet svědomí těch, kdo spekulují a zneužívají bližní, aby objevili smysl spravedlnosti,“ dodává papež.

František vyjadřuje naději, že předložený svazek shrnující jeho myšlení na téma ekonomické moci a finančnictví prospěje k probuzení svědomí a odpovědnosti a podpoří „procesy spravedlnosti a rovnosti“.  Křesťané a lidé dobré vůle jsou povoláni postupovat proti kultuře, která se vším zachází jako se zbožím, a prosazovat naopak kulturu „zhodnocování“. Papež vybízí k otevřené opozici ke skartační mentalitě a uniformnímu myšlení, k odvážným rozhodnutím, která jdou proti proudu. „Jak totiž učí Písmo Svaté, všichni mohou zrevidovat svůj přístup, obrátit se, stát se svědky a proroky spravedlivějšího a solidárnějšího světa,“ píše František v předmluvě ke sbírce svých textů a vyjádření na téma sociální spravedlnosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.