Vikář z Aleppa: světové mocnosti hledají záminku ke zničení Sýrie

11.4.2018 

Sýrie. Poslední vývoj událostí v Sýrii ukazuje, že vůle k míru chybí. Jak místní aktéři tak světové mocnosti „jakoby stále více hledali důvody k ještě tvrdším zásahům a k boji“ – říká pro agenturu AsiaNews latinský apoštolský vikář z Aleppa, mons. Georges Abou Khazen, v komentáři k posledním zprávám o užití chemických zbraní.

Chemické zbraně: obvinění a dementi
Zatímco opoziční zdroje mluví o užívání chemických zbraní, Damašek obvinění důrazně odmítá. Napětí mezi Spojenými státy a Ruskem eskaluje a hrozí vypuknutím otevřeného konfliktu na syrské půdě. Jak zdůrazňuje  mons. Khazen, Sýrie žádá Radu bezpečnosti Spojených národů o vyslání vyšetřovací komise do Dúmy. Nicméně mocnosti tvořící proti-Assadovský blok (Spojené státy, Velká Británie a Francie) mluví pouze o cestě násilí a nezdá se, že by byly ochotny přistoupit na jakýkoli kompromis, dodává apoštolský vikář.

V kontextu rétoriky obviňování a násilí zůstává platný apel papeže Františka a jeho výzva k modlitbě za Sýrii. „Papežova slova odpovídají naší situaci a našemu největšímu přání. Chceme mír!“ – dodává Abou Khazen.  Obyvatelé Sýrie se obávají, kam až může současná eskalace dospět. „Nedokáži říci, co se změnilo v posledních týdnech, avšak je zřejmé, že jde o hledání záminky ke zničení naší země,“ pokračuje v rozhovoru pro AsiaNews. Vyjadřuje zároveň přání, aby převážila logika dialogu. „Modlíme se za to dnes a denně,“ uzavírá. „Je nutné dospět ke společnému řešení, pokud se však nepřistoupí na kritérium pravdy, bude to obtížné,“ říká latinský apoštolský vikář z Aleppa mons. Georges Abou Khazen.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.