Spojené království zavádí politiku “dvou dětí”

13.4.2018 

Velká Británie. Představitelé hlavních náboženství ve Velké Británii protestují proti zaváděné politice dvou dětí. Sociální příspěvky a výhody se mají od nynějška vztahovat pouze na první dva potomky.

V praxi se nové normy těžce dotknou vícedětných rodin, zejména těch sociálně slabších. Ačkoli ve Velké Británii zákon ještě nenutí k potratům, ve skutečnosti „bude mnoho žen nuceno volit mezi bídou a potratem,“ čteme v mezináboženském prohlášení.

Iniciátory protestu jsou anglikánští biskupové. Připojili se k nim rovněž představitelé dalších křesťanských vyznání, ale také židé a muslimové. Domáhají se okamžité revize nespravedlivého zákona, který se zcela jistě projeví na růstu chudoby mezi nejmladšími a na zvýšení počtu potratů. Kromě toho vláda vysílá výrazný signál, že se děti rozděluji na více a méně důležité, v závislosti na jejich pořadí v rodině. Ve skutečnosti jsou všechny děti radostí pro rodinu a veřejným dobrem. Všechny si rovnou měrou zasluhují podporu, stojí v prohlášení britských náboženských představitelů.

Geneze britské politiky dvou dětí není zřejmá. Vláda se odvolává na nezbytnost škrtů v rozpočtu. Už dlouho však po těchto opatřeních volala ekologická hnutí. V roce 2007 postuloval takové řešení think tank Optimum Population Trust, s tvrzením, že vysoká porodnost je jednou z hlavních příčin znečištění životního prostředí a klimatických změn.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.