Benedikt XVI. slaví 91. narozeniny

14.4.2018 

Vatikán. V pondělí 16. dubna oslaví 91. narozeniny emeritní papež Benedikt XVI. Slavit je bude v rodinném kruhu v klásteře Mater Ecclesiae uprostřed Vatikánských zahrad, kde žije od 2. května 2013. Jak se stalo tradicí, z Bavorska přijel při této příležitosti Benediktův bratr, o tři roky starší mons. Georg.

Život emeritního papeže v ústraní za Vatikánskými hradbami pokračuje v rytmu modliteb, ale nevyhýbá se ani přijímání návštěv a – nakolik je to možné – snaží se odpovídat na množství dopisů, které neustále přicházejí.  Mezi poslední návštěvníky patřil kardinál Leonardo Sandri, prefekt Kongregace pro východní církve, který věnoval emeritnímu papeži novou edici Oriente Cattolico, třísvazkového díla, shromažďujícího informace o východních katolických církvích. Před několika dny přijal Benedikt XVI. také skupinu cisterciáckých mnichů z kláštera v Heiligenkreuz, vedenou opatem Maxmilianem Heimem (foto).

U příležitosti životního jubilea emeritního papeže bude ve vatikánské filmotéce promítán nový dokumentární film nazvaný „Benedikt XVI. – hodina pravdy”. O den později, 17. dubna pak proběhne mezinárodní konference o teologickém díle emeritního papeže nadepsaná “Hledání pravdy, od Mikuláše Koperníka po Benedikta XVI.” Jejím pořadatelem je Teologická fakulta univerzity Mikuláše Koperníka v polské Toruni.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.