Dny Svaté tuniky

17.4.2018 

Trevír. „Svatá tunika je nejvýznamější relikvií uchovávanou v naší katedrále. Je to symbol, dokládající, že po věky za Kristem putují zástupy věřících. Kristus je totiž nejpodstatnější,“ píše ve zvláštním poselství trevírský biskup Stephan Ackermann. V nádherné románské katedrále v západním Německu probíhají v těchto dnech (do 22. dubna) tzv. Dny svaté tuniky, o kterou – jak čteme v evangeliu – losovali vojáci před začátkem cesty na Golgotu. Nejstarší německou diecézi v těchto dnech navštěvují tisíce poutníků.

Poslední výstav Kristovy tuniky se uskutečnil během velkých jubilejních oslav v roce 2012. Tentokrát relikvie vystavena není, ale na deset dnů se otevřela kaple, v níž je přechovávána. Místní biskup zve všechny ke společné modlitbě na tomto místě. Od roku 1996 se v Trevíru slaví pravidelně zjara Dny svaté tuniky (Heilig-Rock-Tage), doprovázené bohatým kulturním programem. Na pouť do Trevíru přijede mnoho německých biskupů, včetně kardinála Woelkiho z Kolína nad Rýnem či mnichovského kardinála Reinharda Marxe.

Do rámce těchto oslav patří také letošní ekumenický Týden pro život, který se tentokrát změřil na prenatální diagnostiku. Jak řekl kardinál Marx, úsilí rodičů o zdravé dítě je pochopitelné. Zdůraznil nicméně, že „každé dítě má stejnou důstojnost, bez ohledu na diagnózy a lékařské prognózy“. Právě tomuto tématu se věnuje německý Týden pro život. Od roku 1994 se k této původně katolické akci připojují také protestanté.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.