Otec Alfieho Evanse prosí papeže o azyl

18.4.2018 

Vatikán. Papež František dnes přijal Toma Evanse, otce Afieho, dvouletého chlapce, kterého britské soudy proti vůli rodičů odsuzují k smrti následkem odpojení od přístrojů. K soukromé audienci došlo dnes dopoledne v papežské rezidenci v Domě sv. Marty.

Otec dítěte trpícího přesně neurčenou neurologickou poruchou přednesl před Svatým otcem prohlášení, podle něhož malý Alfie je „nemocný, ale nikoli umírající“ a prosil papeže o poskytnutí azylu a hospitalizaci dítěte ve vatikánské nemocnici Bambino Gesù. Tom Evans a devatenáctiletá matka dítěte, Kate James, bojují s liverpoolskou nemocnický Alder Hey a anglickými soudy o zachování podpory funkce životně důležitých orgánů. Lekaři totiž tvrdí, že pro dítě trpící „nediagnostikovanou degenerativní mozkovou chorobou“ nemohou nic udělat.

Navzdory vůli rodičů soudce britského nejvyššího soudu rozhodl, že nemocnice smí Afieho odpojit z přístrojů. Ztroskotalo rovněž odvolání k Evropskému soudu pro lidská práva. Rodiče proto usilují o převezení Afieho na známou pediatrickou kliniku do Říma, spravovanou Vatikánem. I tuto možnost však britské soudy odmítají.

„Nerozumíme, proč se s naším dítětem a s mnoha dalšími zachází tímto způsobem,“ uvedl Tom Evans. „Myslíme si, že je to kvůli jeho postižení a Velká Británie chce legalizovat euthanasii.“ „Pomozte nám prosím zachránit naše nevinné dítě a dejte nám milost azylu, aby naše rodina byla v bezpečí, a toto všechno mohlo skončit,“ dodal otec nemocného dítěte.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.