Kardinál Duka jmenován papežským legátem na oslavy do Poznaně

21.4.2018 

Vatikán. Papež František jmenoval kardinála Dominika Duku svým zvláštním legátem na oslavy 1050. výročí prvního biskupského stolce na polském území. Probíhat budou v Poznani ve dnech 22. – 24. června 2018.

Poznaňská diecéze je historicky první diecézí na polském území. Ustanovena byla v roce 968 jako misijní biskupství podléhající přímo pod jurisdikci Savtého stolce. Došlo k tomu dva roky po křtu knížete Měška I., na nějž měla podle kronikářů významný vliv jeho žena Doubravka, dcera českého knížete Boleslava I. a neteř sv. Václava. Jak píše letopisec Thietmar Mersenburský (11. stol):

 

“Měšek vzal si za ženu urozenu sestru staršího Boleslava, která tak, jak zněla ve jméně svém, jevila se i ve skutečnosti. Dobrava totiž se jmenuje po slovansky ta, která německým jazykem se překládá Bona. Neboť tato Kristu věrná paní, když poznala, že manžel její je naplněn různými bludy pohanskými, horlivým důmyslem své vznešené mysli stále a stále přemítala, jak by ho k sobě přidružila i ve víře...”

Prvním biskupem se stal Jordán, jmenovaný papežem Janem XIII. Nelze vyloučit, že i on přišel z do Poznaně z Čech, v doprovodu kněžny Doubravky.  Další souvislost s českou historií nebyla však nebyla podobně chvályhodná. V roce 1038 při Břetislavově výpravě do Polska byla poznaňská diecéze zpludrována. Cenné poklady a relikvie uloupené ve Velkopolsku pak pražský biskup Sever, který se nájezdu osobně zúčastnil, uložil v katerále sv. Víta v Praze. Tak se do pražské katedrály dostaly mimo jiné relikvie sv. Vojtěcha ukradené v Hnězdnu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.