Většina Italů se považuje za praktikující katolíky

19.11.2004 

Většina Italů se považuje za ?praktikující katolíky?. Podle průzkumu institutu Censis o tom, jak Italové tráví neděli, 57,8% obyvatel se označilo za praktikující katolíky, 28% za nepraktikující katolíky. Pravidelně každou neděli na mši jde 21, 4% ?katolíků?, což je přibližně 12% všech Italů. Výsledky průzkumu představila včera viceředitelka Institutu Carla Collicelli, v úvodu sympozia na téma ?neděle mezi prací a konzumem?, pořádaného v Massafra Úřadem Italské biskupské konference pro sociální otázky.

Není bez zajímavosti, že pouhé 3% dotázaných katolíků odpovědělo, že chodí do kostela jen o Vánocích, Velikonocích a při zvláštních příležitostech. Z těch, kdo chodí do kostela příležitostně, téměř 34% uvádí, že se nudí a necítí se zapojeni. Necelých 20% radši zůstane doma a odpočívá. Pouhé 1% nevnímá kostel jako duchovní místo.

Víc než 76% Italů navštěvuje svůj farní kostel, mezi 16-17- ti letými až 80%. Podle výsledků průzkumu je deklarovaných ateistů 9,2% a jen 4,3% Italů patří k jinému náboženství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.