Spuštěna česká verze Vatican News

4.5.2018 

Vatikán.Dnes byla uvedena do provozu česká verze oficiálního zpravodajského webu Apoštolského stolce: www.vaticannews.va/cs.html, za jehož obsah zodpovídá česká redakce Vatikánského rozhlasu stejně jako za původní stránky www.radiovaticana.cz, spravované již šestnáctým rokem, za nemalé pomoci sponzorů a dobrovolníků, Českou provincií Tovaryšstva Ježíšova. Nadále budou aktualizovány i tyto starší stránky, dokud se technicky nedořeší dostupnost jejich obsahu z nového webu.

Ke struktuře nového webu Vatican News

Forma, tedy vzhled a strukturace obsahu je pro všechny jazyky a kulturní oblasti stejná. Vatican News se tématicky dělí do čtyř kategorií: Papež, Vatikán, Církev a Svět. Obsahuje také Podcast s každodenním rozhlasovým pořadem ve formátu mp3, který je archivován dva týdny a přebírá jej do svého vysílání Rádio Proglas.

Kategorie Papež má tři podrubriky, které shromažďují: Papežské (generální) audience, Angelus/Regina Caeli a Kázání z Domu sv. Marty. Chybí přehled plných znění ostatních vystoupení Svatého otce (homilie a promluvy, zpravodajství z apoštolských cest, tiskovky a rozhovory, poselství Urbi et Orbi, encykliky a exhortace). Všechna ovšem budou publikována ve stejném rozsahu jako doposud a dohledatelná webovým vyhledávačem po zadání datumu a/nebo slov. Písemná papežská poselství k různým Světovým dnům budeme jako dosud podávat jen v souhrnech a doplňovat je odkazy na jejich plné znění, připravované tiskovým střediskem ČBK.

Videa

Přínosem nového webu je možnost sledovat přímé audiovizuální přenosy, a to ze středečních generálních audiencí, nedělních poledních promluv (Angelus, Regina Caeli), veřejných vystoupení, italských i zahraničních pastoračních cest papeže. Nebude u nich ovšem český komentář, na jehož zajišťování naše tříčlenná redakce nestačí, podobně jako je tomu i v případě většiny ostatních jazyků. Mnohá papežská vystoupení však ve spolupráci s Vatikánským rozhlasem přenáší televize Noe.

Vatican News a Vatikánský rozhlas

Zpravodajsky se tedy o nový web Vatican News starají jednotlivé jazykové redakce Rádia Vatikán vedle produkce svých rozhlasových pořadů. Důvod, proč měla česká redakce doposud svoje vlastní webové stránky (radiovaticana.cz), spočíval v tom, že vznikly již v roce 2002, čímž o několik let předešly zrod většiny jazykových verzí vatikánského informačního webu (radiovaticana.org a později radiovaticana.va), jehož nepřehledná obsahová strukturace byla nekompatibilní s již zaběhlými českými stránkami. Vytvoření české verze na oficiálnímu webu Vatican News si vyžádala reforma vatikánských médií zahájená v roce 2015.

Vedle sedmi jazykových verzí (italské, španělské, francouzské, anglické, portugalské, německé) fungujících od letošního ledna - a polské, která se připojila v dubnu - přibylo tento týden k Vatican News dalších devět verzí (švédská, litevská, slovinská, arménská, chorvatská, slovenská, lotyšská, maďarská a česká). Připojení zbývajících dvaceti jazyků Rádia Vatikán (čínština, japonština, vietnamština, korejština, amharština, arabština, albánština, bulharština, rumunština, malajámština, hindština, tamilština, ruština, finština, ukrajinština, tigrajština, makedonština, svahilština, běloruština a hebrejština) se připravuje.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.