Náboženští představitelé rozmlouvali o důstojnosti lidského života

14.5.2018 

Ammán. „Náboženství a důstojnost lidského života – křesťanský a muslimský úhel pohledu“ – pod tímto titulem se v jordánském hlavním městě (9.-10.5.) konalo již páté kolo rozhovorů Papežské rady pro mezináboženský dialog a Královského institutu pro mezináboženská studia. Vatikánskou delegaci vedl sekretář zmíněné papežské rady, arcibiskup Miguel Ayuso, který nahradil kard. Jean-Luise Taurana, nepřítomného ze zdravotních důvodů. Jordánskou stranu zastoupil princ El Hassan bin Talal, který předsedá správní radě Královského mezináboženského institutu. Jak čteme v závěrečném prohlášení, zveřejněném tiskovým střediskem Svatého stolce (12.5.), rozhovory probíhaly v přátelské a otevřené atmosféře, což umožnilo bohatou názorovou výměnu. Obě strany tak mohly poukázat na řadu styčných bodů, zanesených do tiskového sdělení, počínaje bezvýhradnou posvátností lidského života:

„Život je Boží dar, určený všem členům jediné lidské rodiny, a jako takový má být chráněn od početí do přirozeného skonu. Člověk stojí na vrcholu stvoření a byl obdařen důstojností, právy a povinnostmi – každá bytost proto zasluhuje úctu, lásku a veškeré prostředky nezbytné k důstojnému životu. Existuje úzký vztah mezi respektováním lidských práv a důstojnosti na jedné straně a pokrokem a prosperitou národa na straně druhé. Tento vztah je dalším důvodem k podpoře lidské důstojnosti, přičemž zvláštního uznání zasluhují sdílené city, hodnoty a pojetí. Výjimečnou pozornost zasluhují migranti, uprchlíci a oběti obchodu s lidmi; mají být zachovány jejich životy a důstojnost, za přihlédnutí k antropologickému významu utrpení. Mladé generace mají být vychovávány k úctě vůči stvoření a důstojnosti lidského života a se zřetelem k současným negativním jevům ve společnosti by bylo dobré hlouběji prostudovat návrh na vyučování etickému kodexu ve školách“,

stojí ve společném katolicko-muslimském prohlášení. V závěru dvoudenního jednání podepsaly Papežská rada pro mezináboženský dialog a jordánský Královský institut pro mezináboženská studia dohodu, stvrzující trvalou a přínosnou spolupráci. Ammánská instituce navíc smluvně navázala kontakt s tuniskou univerzitou Er Zitouna, která je od třináctého století centrem islámských studií, a pákistánskou křesťanskou organizací „Centre for Dialog and Action“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.