Tchajwanští biskupové pozvali papeže na návštěvu: I my jsme vyloučení

17.5.2018 

Tchaj-wan. Biskupové tohoto státu vedli s papežem Františkem rozhovor o vztazích s komunistickou Čínou, mezinárodní marginalizaci jejich vlasti a také o eucharistickém kongresu, na který by mohl přijet Petrův nástupce.

Chtěl bych věřit v nemožné, chtěl bych snít o tom, že papež navštíví Tchaj-wan – řekl arcibiskup John Hung Shan-chuan, ordinář hlavního města Tchaj-pej. Ve Vatikánu končí návštěva ad limina biskupů této země; první po deseti letech. Během setkání s Františkem (foto) biskupové hovořili o vztazích Svatého stolce s Čínou. Na Tchaj-wanu žijí obavy, že oficiální navázání vztahů s Čínskou lidovou republikou bude mít za následek přerušení vztahů s tímto ostrovním státem, který se nazývá Čínská republika a má asi 24 milionů obyvatel. V současné době je Vatikán jedním z 19 zemí, které udržují diplomatické vztahy s touto zemí. Plaketa s názvem velvyslanectví této nejstarší republiky ve Východní Asii (republikánské zřízení se na Tajwanu datuje již do roku 1912) na Via della Conciliazione je jedním z nejčastěji fotografovaných míst na této třídě ústící do Svatopetrského náměstí.

Tchajwanští biskupové hovořili také o přípravách Národního eucharistického kongresu, který bude probíhat v březnu příštího roku. Právě tento kongres by mohl být příležitostí k papežské návštěvě. Arcibiskup Hung tuto možnost nevylučuje: Papeži přece leží na srdci osudy vyloučených a Tchaj-wan je po dlouhá desetiletí marginalizovaný v mezinárodní komunitě. Zachází se s ním jako se součástí Číny, a proto nemůže ani zasedat v Organizaci spojených národů. Naši lidé se cítí jako mezinárodní sirotci – řekl agentuře UCAN arcibiskup Hung.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.