Modleme se s čínskými katolíky v den P. Marie z Šešan

24.5.2018 

Vatikán.  „Sjednoťme se dnes v modlitbě s katolickými bratry v Číně u příležitosti památky blahoslavené Panny Marie Pomocnice křesťanů z Šešan,“ čteme v dnešním papežském tweetu. František vybídl k témuž již v závěru včerejší generální audience, když vybídl k modlitbě za to, aby čínští katolíci  mohli prožívat víru velkodušně a poklidně a uměli konkrétními gesty prokazovat bratrství, svornost a smíření v plném společenství s Petrovým nástupcem. Do poutní baziliky z 19. století na pahorku Šešan nedaleko Šanghaje (foto), kde je tato socha Matky Boží uctíváné jako patronky Číny, směřují každý rok kroky tisíců katolíků. Jak vypráví o. Paolo Kong, koordinátor pastorace čínských katolíků v Itálii, místo je spojeno s mnoha zázraky a zjeveními, zejména v temných desetiletích minulého století.

„Kult Panny Marie z Šešan se rozvinul asi před sto lety a je spojen zejména se zázraky, k nimž došlo v dobách války, a s mnoha zjeveními P. Marie. Máme ještě další mariánské poutní místo, ale Šešan je nejznámější a zázraky s ním spojené jsou stejně důležité jako zázraky z Lurd nebo Fatimy. Všichni čínští katolíci je znají,“ říká o. Paolo Kong.

 V roce 2008 napsal papež Benedikt XVI. modlitbu k P. Marii z Šešan a svěříl jí osudy církve v Číně. O rok dříve ve svém Listu čínským katolíkům, datovaném na Svatodušní svátky 2007, ustanovil 24. květen za celosvětový den modliteb za církev v této zemi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.