Nelze být křesťanem bez příslušnosti k Božímu lidu

27.5.2018 

Promluva papeže před Angelus 27. května, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Dnes, v neděli po Letnicích, slavíme Nejsvětější Trojici. O této slavnosti rozjímáme a chválíme tajemství Boha Ježíše Krista, jediného ve společenství třech osob: Otce i Syna i Ducha svatého. Se stále novým úžasem slavíme Boha-Lásku, který nám zdarma poskytuje život, o jehož šíření ve světě nás žádá.

Dnešní biblická čtení nám umožňují chápat, že Bůh nechtěl ani tak zjevit to, že On existuje, jako spíše to, že je Bůh-s-námi, nám nablízku, který nás má rád a jde s námi. Zajímá Jej náš osobní příběh a pečuje o každého, počínaje těmi nejmenšími a nejvíce potřebnými. On je »Bohem nahoře na nebi jako dole na zemi« (srov. Dt 4,39). My tedy nevěříme v nějakou vzdálenou bytost, v nějakou lhostejnou entitu, nýbrž v Lásku, která stvořila veškerenstvo, zrodila lid, stala se tělem, jež zemřelo a vstalo z mrtvých, a jako Duch svatý všechno proměňuje a přivádí k plnosti.

Svatý Pavel (srov. Řím 8,14-17), který tuto proměnu způsobenou Bohem-Láskou zakusil, nám sděluje Jeho přání, abychom Jej nazývali Otče, ba „tati“ – Bůh je náš tatínek – a to s naprostou důvěrností dítěte, které se svěřuje do rukou těch, kteří mu dali život. Duch svatý – připomíná Apoštol – v nás působí, že Ježíš Kristus není redukován na postavu z minulosti, nikoli, nýbrž vnímáme, že je bližním, naším současníkem, a zakoušíme radost, že jsme milovanými Božími dětmi. A nakonec, v evangeliu slibuje vzkříšený Pán, že zůstává s námi navždy (srov. Mt 28,20). A právě díky této jeho přítomnosti a moci Jeho Ducha můžeme klidně uskutečňovat poslání, které nám svěřuje. Jaké poslání? Zvěstovat a dosvědčovat všem Jeho evangelium a tak šířit společenství s Ním i radost, která odtud plyne. Bůh jde s námi, naplňuje nás radostí a radost je tak trochu první křesťanský jazyk.

Slavnost Nejsvětější Trojice nám tedy umožňuje rozjímat o tajemství Boha, který nepřetržitě tvoří, vykupuje a posvěcuje, vždycky s láskou a z lásky, a každému stvoření, které jej přijímá, umožňuje vyzařovat paprsek Jeho krásy, dobroty a pravdy. Bůh si navždy zvolil, že bude putovat s lidstvem a utvářet lid, který bude požehnáním pro všechny národy a každého člověka bez výjimky. Křesťan není izolovaná bytost, patří k lidu, který je utvářen Bohem. Nelze být křesťanem bez této příslušnosti a společenství. Jsme lidem, Božím lidem.

Panna Maria ať nám pomáhá radostně plnit toto poslání a dosvědčovat světu žíznícímu po lásce, že smyslem života je právě nekonečná láska, konkrétní láska Otce i Syna i Ducha svatého.

 

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.