Patriarcha Raï usiluje o návrat syrských uprchlíků a migrantů

31.5.2018 

Francie. Maronitský patriarcha kardinál Béchara Boutros Raï usiluje o repatriaci syrských uprchlíků usazených v Libanonu. Byl to jeden z hlavních cílů jeho návštěvy ve Francii a rozhovorů s prezidentem Macronem.

Patriarcha maronitské církve si všímá, že mezinárodní konference na téma Syřanů kladou důraz na jejich integraci v hostovských zemích a automaticky počítají s tím, že v nich zůstanou. Podle kardinála Raïe je tento přístup pochybený. Mezinárodní společenství by mělo naléhat na jejich návrat do bezpečných regionů v Sýrii:

„Požádal jsem o to, aby mezinárodní společenství, a zejména Francie, povzbuzovala Syřany k návratu. V této chvíli to totiž nedělá. Naopak, zdůrazňuje se, že válka trvá, že nemají zaručenou bezpečnost. A to není pravda. Opakuji: není to pravdivé. Je zapotřebí povzbudit je k návratu do domovů. Plyne to z jejich práva na občanství, vlastnění své země, na svůj národ, kulturu a budování vlastní historie. Požádal jsem tedy přímo prezidenta Macrona, aby o tom začal mluvit a aby se z jeho strany ozvala slova povzbuzení k návratu, a nikoli slova, jež je zadržují. Opoždění jejich návratu do Sýrie ničemu neslouží. My, Libanonci, nejsme už nadále schopni nést odpovědnost za 1,7 milionu migrantů ze Sýrie a 500 tisíc z Palestiny. Jejich přítomnost je pro naši zemi nesmírnou zátěží. Libanon proto trpí, procházíme vážnou hospodářskou krizí. Libanon nemůže být zatížen tak velkým břemenem. Syřané se mohou vracet do své vlasti. V Sýrii už dnes jsou oblasti zcela bezpečné. Je ovšem zapotřebí, aby slyšeli slovo pozvbuzení.“

Kardinál Raï zdůraznil, že dlouhodobý pobyt Syřanů v Libanonu narušuje demografii této země a křehkou rovnováhu mezi muslimy a křesťany. Pokud počet muslimů vzroste, Libanon přestane být poselstvím pro islámský svět a Araby.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.