Ďábel nesnáší Boží obraz v člověku

1.6.2018 

Vatikán.  O pronásledování křesťanů a všech dnešních mužů a žen prostřednictvím kulturních kolonizací, válek, hladu, otrokářství a dalších hrůz vyvolaných ďáblem kázal dnes papež František při ranní mši v Domě svaté Marty.

Dnes jsme svědky „velkého pronásledování“ namířeného nejen proti křesťanům, ale prostřednictvím „kulturních kolonizací, válek, hladu a otrokářství“ proti všem lidem. Dnešní svět je totiž v jádru „světem otroků“, konstatoval Petrův nástupce. Kéž nám Pán dá milost bojovat a v síle Ježíše Krista obnovit Boží obraz, který je v každém z nás – rozjímal při ranní mši v kapli Domu svaté Marty papež František.

Zastavil se u dnešního čtení z první listu apoštola Petra, ve kterém čteme o tom, jak pronásledování křesťanů vypuklo jako požár. Svatý otec vysvětlil, že pronásledování je součástí křesťanského života. Ježíš o něm mluví dokonce jako o „blahoslavenství“ a sám byl pronásledován pro svou věrnost Otci.

„Pronásledování je trochu jako „vzduch“, z něhož žije křesťan také dnes. Také dnes je mnoho, velmi mnoho mučedníků, mnoho těch, kdo jsou pronásledování pro Kristovu lásku. V mnoha zemích nemají křesťané žádná práva. Pokud nosíš křížek, jdeš do vězení; a skutečně jsou lidé ve vězení, lidé odsouzení k smrti, protože křesťané. A děje se to dnes! Lidé jsou zabíjeni a jejich počet je vyšší než počet mučedníků v prvních dobách. Je jich víc, ale to dnes není považované za významnou zprávu. A proto televizní zprávy ani noviny tyto věci nepublikují. Křesťané však jsou pronásledováni.“

Vedle pronásledování křesťanů pro víru zmínil papež ještě jiné pronásledování, které  - jak řekl – se týká každého muže a ženy, jakožto obrazu živého Boha.

„Za každým pronásledováním, ať už křesťanů nebo lidí obecně, je ďábel. Démon, který usiluje o zničení víry v Krista v křesťanech a obrazu Boha v mužích a ženách obecně. Od počátku se snažil právě o toto – čteme o tom v Knize Geneze – zničit harmonii mezi mužem a ženou, které Pán stvořil, harmonii, která má původ v tom, že jsem k Božímu obrazu a podobě. A podařilo se mu to. Podařilo se mu to díky lži a svádění… To jsou zbraně, které užívá. Vždycky postupuje takto. Také dnes je tady jakási síla, řekl bych přímo zarputilá podujatost proti muži a ženě, protože jinak bychom nedokázali vysvětlit tuto neustále narůstající vlnu ničení namířenou proti muži a ženě, proto lidskosti.“

Papež připomíná, že hlad je nespravedlností, která „ničí muže a ženy, protože nemají co jíst“, ačkoli na světě je jídla dost. Mluví o zneužívání člověka a různých podobách zotročování. Připomíná nedávný tajně natočený snímek z vězení pro migranty, kteří jsou trýzněni a ničeni, aby se stali otroky. A to vše se děje 70 let po vyhlášení Charty lidských práv, konstatuje papež. Připomíná také kulturní kolonizace, k nimž dochází, když velmoci nutí k přijetí svého pojetí kultury a postupují proti nezávislosti, proti lidské kultuře a vnucují věci, které lidské nejsou, aby ničily, aby prosazovaly smrt. Démon totiž usiluje právě o destrukci lidské důstojnosti, podotýká papež František:

„A konečně, pomysleme na války, jako na nástroj ničení lidí, ničení Božího obrazu. A také na ty , kdo války vedou, kdo války plánují, aby získali moc nad druhými, na ty, kdo provozují nejrůznější válečný průmysl, aby ničili lidstvo, aby ničili obraz muže a ženy, jak fyzicky, tak morálně či kulturně. Možná se zeptáte: „Otče, vždyť tohle nejsou křesťané. Proč jsou pronásledováni?“ – odpověď zní: „Ano, jsou Božím obrazem. A proto démon pronásleduje také je“. Impéria i dnes pokračují v pronásledování. Nesmíme si dovolit být naivní. V dnešním světě nejsou pronásledováni pouze křesťané, nýbrž lidé, muži a ženy, protože otec všech pronásledování nesnáší, že jsou k Božímu obrazu a podobě. Proto napadá a ničí tento obraz. Není snadné to pochopit. Abychom to pochopili, je zapotřebí mnoho se modlit.“

Kázal papež František při ranní mši v Domě sv. Marty.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.