Papež František zastavil německou debatu o interkomuniu

4.6.2018 

Vatikán. „Papež František dospěl k závěru, že dokument není zralý k publikaci“, stojí v listu zaslaném prefektem Kongregace pro nauku víry k rukám kardinála Marxe. Arcibiskup Ladaria v něm tlumočí papežovo stanovisko k dokumentu německých biskupů na téma interkomunia. Dokument odhlasovaný většinou německého episkopátu letos v únoru pojednává o tom kdy a za jakých podmínek lze svolit k přijímání eucharistie v případě protestantských partnerů ve smíšených manželstvích. Zásadní nesouhlas s dokumentem vyslovilo sedm biskupů v čele s kardinálem Kolína nad Rýnem, arcibiskupem Rainerem Maria Woelkim. Z jejich popudu proběhla 3. května ve Vatikánu schůzka, které se zúčastnili představitelé obou názorových pólů německého episkopátu a zástupci Svatého stolce kompetentní v otázkách věrouky, práva a ekumenismu. V závěrečné zprávě z těchto konzultací arcibiskup Ladaria z papežova pověření vybídl biskupy, aby „hledali v duchu eklesiálního společenství pokud možno jednomyslné řešení“. Reakcí bylo pokračování bouřlivé diskuse, která daleko překročila německé hranice. Debatu nyní uzavírá list prefekta Kongregace pro nauku víry, napsaný a odeslaný „s explicitním souhlasem papeže“. List zakazuje publikaci dokumentu německých biskupů a kontroverzi odkazuje ke zralejší reflexi a úrovni „všeobecné“ církve a ekumenickýách vztahů.

Překlad listu adresovaného kardinálu Reinhardu Marxovi přinášíme v plném znění:

Na konci našeho bratrského rozhovoru o dokumentu „Mit Christus gehen…“ („Kráčet s Kristem. Na cestě jednoty. Mezikonfesní manželství a společná účast na eucharistii. Pastorační příručka Německé biskupské konference.“) z 3. května 2018 jsme společně ustanovili, že o setkání budu informovat Svatého otce. Již při audienci 11. května 2018 jsem mluvil s papežem Františkem o našem setkání a předal jsem mu shrnutí obsahu rozhovoru. 24. května 2018 jsem o této otázce opět hovořil se Svatým otcem. V návaznosti na tato setkání bych Vás chtěl, s papežovým explicitním souhlasem, seznámit s těmito závěry:

1. Mnohostranné ekumenické úsilí Německé biskupské konference, zejména intenzívní spolupráce s radou Německé evangelické církve, si zaslouží uznání a ocenění. Společná připomínka reformace v roce 2017 ukázala, že v minulých letech a desetiletích byl nalezen základ dovolující vydávat společné svědectví o Ježíši Kristu, Spasiteli všech lidí, a efektivně a odhodlaně pracovat v mnoha oblastech veřejného života. To nás povzbuzuje k cestě kupředu s důvěrou, že jsme na cestě ke stále hlubší jednotě.

2. Náš rozhovor ze 3. května 2018 ukázal, že text příručky nadnáší celou sérii problémů značného dosahu. Svatý otec proto dospěl k závěru, že dokument není zralý k publikaci. Základní důvody tohoto rozhonutí lze shrnout takto:

a. Otázka přistupování evangelických křesťanů žijících v mezikonfesních manželstvích k eucharistii je tématem, které se týká víry církve a je relevantní pro všeobecnou církev.

b. Tato otázka má vliv na ekumenické vztahy s dalšími církvemi a eklesiálními komunitami, což nelze podceňovat.

c. Téma se týká církevního práva, zejména interpretace kánonu 844 Kodexu kanonického práva. Vzhledem k tomu, že v některých oblastech církve existují v tomto ohledu otevřené záležitosti, kompetentní úřady Svatého stolce byly již pověřeny vypracovat přesná ozřejmění těchto záležitostí na úrovni všeobecné církve. Především se jeví vhodné ponechat na diecézním biskupovi úsudek o existenci „vážné bezprostředně naléhavé nutnosti“.

3. Svatému otci velmi záleží na tom, aby v Německé biskupské konferenci přetrval živý duch biskupské kolegiality. Jak to zdůraznil II. vatikánský koncil „biskupské konference mohou poskytovat mnohostrannou a plodnou pomoc, aby sborové smýšlení (kolegialita) nacházelo výraz v konkrétní realizaci“ (Lumen gentium, 23).

Spolu s přednesením těchto závěrů Vás bratrsky zdravím a vyprošuji vám požehnání.

V Pánu Váš

Luis F. Ladaria, S.I.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.