Papež: Rouhání se Boží lásce, která působí v Ježíši, je hříchem proti Duchu svatému

10.6.2018 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo asi 10 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce komentoval evangelium desáté neděle v mezidobí (Mk 3,20-35) a popsal dvě neporozumění, s nimiž se musel vyrovnávat Ježíš během svého veřejného působení. Projevovali mu ho jednak učitelé Zákona a jednak vlastní příbuzní.  V souvislosti s tím prvním papež František řekl:

Učitelé Zákona byli učení muži vzdělaní v Písmu svatém a pověření jeho vysvětlováním lidu. Někteří z nich byli z Jeruzaléma posláni do Galileje, kde se roznesla pověst o Ježíšovi, aby jej v očích lidí zdiskreditovali. Byli úředně pověřeni jej zdiskreditovat a připravit o autoritu. Toto bylo jejich nepěkné poslání. Tito učitelé Zákona přinesli přesné a úděsné obvinění, nezdráhali se jít k věci a řekli: »Je posedlý Belzebubem. Vyhání zlé duchy s pomocí vládce zlých duchů« (v.22). To znamená, že vládce zlých duchů je jeho hybatelem, což je skoro totéž jako říci, že je posedlý. Ježíš skutečně uzdravoval mnoho nemocných, a oni jim chtěli namluvit, že tak nečinil silou Božího Ducha, nýbrž Zlého, mocí ďábla. Ježíš reagoval silnými a jasnými slovy, netoleroval to, neboť oni učitelé, patrně aniž by si toho všimli, upadají do nejhoršího hříchu: popírají a rouhají se Boží Lásce, která je a působí v Ježíši. Toto rouhání je hříchem proti Duchu svatému, jediným - jak říká Ježíš - neodpustitelným hříchem, protože vzniká v srdci, jež se uzavírá Božímu milosrdenství, které působí v Ježíši.“

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před modlitbou ANGELUS  je ZDE

Po skončení polední promluvy se Svatý otec vyjádřil k mezinárodnímu politickému dění:

Rád bych projevil milovanému korejskému lidu znovu zvláštní pozornost v přátelství a modlitbě. Kéž rozhovory, které se budou v těchto dnech konat v Singapuru, přispějí k pozitivnímu rozvoji a zajistí pokojnou budoucnost Korejskému poloostrovu i celému světu. Prosme proto Pána. Všichni se společně obraťme k Madoně, Královně Koreje, aby tyto rozhovory doprovázela.

Po společné modlitbě Zdrávas Maria za výsledek politických rozhovorů o Koreji připomněl papež František novou francouzskou blahoslavenou:

Dnes v Agen, ve Francii, bude beatifikována sestra Marie de la Conception , vlastním jménem Adéläide de Batz de Trenquelléon. Žila na přelomu 18. a 19. století a založila řeholní kongregaci Dcer Neposkvrněné Panny Marie, tzv. marianistky. Chvalme Pána za tuto jeho dceru, která zasvětila svůj život Jemu a službě bratřím. Zatleskejme nové blahoslavené.“

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.