Rada kardinálů: Reforma římské kurie v pětadvaceti krocích

14.6.2018 

Vatikán. Před pěti lety, krátce po nástupu na Petrův stolec, založil papež František Radu kardinálů jako poradní sbor při reformě římské kurie i světové církve. Co dosud členové takzvané kardinálské devítky vykonali? Na tuto otázku sami odpovídají sedmistránkovým dokumentem, který zveřejnili ve středu večer po svém pětadvacátém setkání a který popisuje dosavadní reformu římské kurie v pětadvaceti krocích.

Zcela nejdůležitější je ovšem vyhotovení návrhu nové apoštolské konstituce o římské kurii, kterou kardinálové pod prozatímním názvem Praedicate Evangelium předali k posouzení Svatému otci. Jak v publikovaném textu zdůrazňují členové Rady, při reformních snahách se dávají vést principy, které papež naznačil v předvánočních promluvách k římské kurii. Hned první z nich v prosinci roku 2013 vyjmenovává jako vůdčí kritéria profesionalitu, službu světové i místní církvi a svatost života.

Inspirační zásadou kuriální reformy se navíc stala papežova touha po “misionářské proměně církve” (Evangelii gaudium, 27) a úsilí o sladění “aggiornamenta” s tradicí a koordinací, čteme dále. Kritérium “aggiornamenta”, což je pojem papeže Jana XXIII. a v doslovném překladu znamená “aktualizaci”, stálo kupříkladu u zrodu Sekretariátu pro komunikaci, který, řečeno s kardinálským dokumentem, byl jakýmsi zkušebním testem pro reformu římské kurie.

Největší část dokumentu tvoří seznam pětadvaceti dílčích reforem uskutečněných v posledních pěti letech – začíná finanční a hospodářskou reorganizací v roce 2013, pokračuje ustavením Papežské komise pro nezletilé o rok později (2014) a mediální reformou v následujícím roce (2015). Létem 2015 se rovněž datuje motu propriu usnadňující kanonické procesy v kauzách manželské nulity. Rok 2016 přinesl zřízení nových vatikánských úřadů pro laiky, rodinu a život a pro integrální rozvoj. V loňském roce pak papež František kupříkladu schválil změny v beatifikačním řízení a ustavil třetí oddělení vatikánského státního sekretariátu pro papežské diplomaty, letošním motu propriu pak zamezil kumulaci platu a penze u zastánců vrcholných úřadů římské kurie.

 

 

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.