Svatý otec: Církev je nové společenství, které není založeno na rodokmenu a Zákonu

29.6.2018 

Vatikán. Přibližně 15 tisíc účastníků dopolední bohoslužby  na Svatopetrském náměstí a poutníky, kteří tam přišli až po skončení mše, oslovil papež po bohoslužbě z okna ve třetím patře Apoštolského paláce, jak je tomu zvykem v neděli a o církevních slavnostech. Ve své promluvě před mariánskou modlitbou Anděl Páně komentoval Svatý otec rovněž dnešní evangelium (Mt 16,13-19), ale věnoval přitom pozornost jiné pasáži.

Během staletí svět definoval Ježíše různými způsoby: jako velkého proroka spravedlnosti a lásky, moudrého učitele života, revolucionáře, snílka Božích snů, a tak podobně, spoustu hezkého... Ale v Babylonu těchto a dalších hypotéz dodnes vystupuje do popředí jednoduché a jasné vyznání Šimona, zvaného Petr, muže pokorného a plného víry: »Ty jsi Mesiáš, Syn živého Boha« (v.16). Ježíš je Syn Boží, a proto je trvale živý On stejně jako žije věčně Jeho Otec. Toto je novost, kterou milost rozněcuje v srdci toho, kdo se otevírá Ježíšovu tajemství: jistotě nikoli matematické, ale ještě silnější, niterné jistotě ze setkání s Pramenem Života, samotného Života učiněného tělem, viditelným a hmatatelným mezi námi. Taková je zkušenost křesťana, a není to jeho zásluha, není to zásluha nás křesťanů, nýbrž přichází od Boha, Otce i Syna i Ducha svatého. Toto všechno v zárodku obsahuje Petrova odpověď: »Ty jsi Mesiáš, Syn živého Boha« .

Ježíšova následující odpověď je plná světla: »Ty jsi Petr – Skála – a na té skále zbuduji svou církev a pekelné mocnosti ji nepřemohou« (v.18). Tady poprvé Ježíš užívá slovo „církev“ a vyjadřuje tak veškerou lásku »svojí církvi«, jak nazývá toto nové společenství, založené již nikoli na rodokmenu a Zákonu, nýbrž na víře v Něho, v Ježíše, v Boží Tvář.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před mariánskou modlitbou Anděl Páně je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.