Papež František vybídl státy k dodržování přijatých ekologických závazků

6.7.2018 

Vatikán. Papež František apeloval na plnění pařížských dohod. Využil k tomu audienci účastníků konference pořádané u příležitosti třetího výročí vydání jeho encykliky Laudato si´.

Boží volání vybízející k obnově jeho zničeného domu, které zaslechl sv. František z Assisi v kostelíku sv. Damiána, můžeme číst také jako pobídku k zabezpečení udržitelného rozvoje naší planety. Papež František o tom mluvil k účastníkům konference věnované encyklice Laudato si´, od jejíhož vydání uplynuly tři roky.

Svatý otec znovu vyzdvihl naléhavou nutnost změny živostního stylu. Zdůraznil, že stále přesnější vědecké analýzy poukazují na reálné nebezpečí, že příštím generacím zanecháme pouze trosky, pouště a smetí. Péče o společný dům se musí projevovat v organické činnosti zaměřené na integrální ekologii.  Papež vyjádřil rovněž přesvědčení, že lidstvo má dostatečné prostředky a znalosti k tomu, aby mohlo zodpovědně postupovat tímto směrem.

„Konference o změně klimatu COP24, která má proběhnout v polských Katovicích letos v prosinci, může znamenat milník na cestě vyznačené Pařížskou dohodou v roce 2015. Všichni víme, že k realizaci této dohody zbývá ještě mnohé učinit. Všechny vlády by měly usilovat o plnění závazků přijatých v Paříži, aby se předešlo nejhorším následkům klimatické krize.“

Papež připomněl slovy své encykliky, že snížení produkce skleníkových plynů vyžaduje poctivost, odvahu a odpovědnost, zejména od nejbohatších zemí, které jsou zároveň jejich největšími producenty (srov. Laudato si´, 169). Jak dále podotkl, prosazování integrální ekologie nespočívá pouze na bedrech států. Uspět totiž může jedině tehdy, dostane-li se jí kolektivní odezvy a do jejího uskutečňování se zapojí místní správa, sociální skupiny, ekonomické i náboženské instituce.

„Všechny tyto činnosti předpokládají proměnu na hlubší úrovni, totiž změnu smýšlení a svědomí. Jak kdysi řekl sv. Jan Pavel II. „Je zapotřebí (…) podněcovat a podporovat ekologickou konverzi“ (Katecheze, 17. ledna 2001). Na tomto poli mají náboženství, a zejména křesťanské církve, sehrát klíčovou roli. Den modliteb za stvoření a iniciativy s ním spojené, započaté v pravoslavné církvi, je třeba šířit v křesťanských společenstvích na celém světě.“

Na závěr papež promluvil o dvou skupinách lidí, kterých se výzva integrální ekologie týká v první řadě a kterým budou patřít příští dvě synody katolické církve, tedy o mladých a amazonských domorodcích. Právě dnešní mladí lidé se budou muset vyrovnávat s následky současné krize životního prostředí a my jsme jim povinováni mezigenerační solidaritou. Podobně je také otázkou spravedlnosti dbát na zachování terénů od nepaměti náležejících domorodcům, kteří je vnímají jako posvátný prostor svých předků a dar věnovaný Bohem.

„Mnohému se od nich můžeme učit! Životy domorodých národů „jsou živoucí pamětí poslání, které Bůh svěřil nám všem: chránit náš společný dům“ (Promluva při setkání s domorodými kmeny v Puerto Maldonado, 19. ledna 2018).

Papež na závěr povzbudil přítomné, aby s důvěrou v Nebeského Otce, který miluje život, pokračovali v úsilí o záchranu naší planety, jakkoli se může jevit nesnadné v situaci ovládané příliš mnoha partikulárními zájmy a manipulací s informacemi (srov. Laudato si´, 54).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.