Papež: Nedostatek víry je překážkou Boží milosti

8.7.2018 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo přibližně 5 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František komentoval evangelim této 14. neděle liturgického mezidobí (srov. Mk 6,1-6), které podává, jak se obyvatelé Nazareta pohoršili nad učením svého rodáka:

Také v naší době je možné živit předsudky, které brání pochopit realitu. Pán nás však vybízí, abychom si osvojili pokorný postoj naslouchání a chápavého očekávání, protože Boží milost se nám často dává překvapivým způsobem, který neodpovídá našemu očekávání. Mnozí pokřtění žijí jako by Kristus neexistoval. Opakují gesta a znamení víry, ale neodpovídá jim skutečné přilnutí k Ježíšově osobě a Jeho evangeliu. Každý křesťan – my všichni, každý z nás – je povolán prohloubit tuto základní příslušnost a snažit se ji dosvědčovat důsledným životem, jehož vodítkem bude vždycky činorodá láska.
Prosme Pána, aby na přímluvu Panny Marie, rozmělnil tvrdost srdcí a sevřenost myšlení, abychom byli otevřeni Jeho milosti, Jeho pravdě a Jeho poslání dobroty a milosrdenství, určených všem, aniž by byl někdo vyloučen.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY je ZDE

Po hlavní promluvě se papež vrátil ke své včerejší cestě do italského Bari:

Včera, v Bari, jsme s patriarchy církví Blízkého východu a jejich reprezentanty prožili zvláštní den modlitby a reflexe o míru v onom regionu.  Děkuji Bohu za toto setkání, které bylo výmluvným znamením jednoty křesťanů a s nadšením se jej účastnil Boží lid. Děkuji znovu bratrům představeným církví a jejich reprezentantům. Skutečně jsem byl povzbuzen jejich postojem a svědectvím! Děkuji arcibiskupovi z Bari, skromnému bratrovi a služebníkovi, spolupracovníkům a všem věřícím, kteří nás provázeli a podpořili modlitbou a radostnou účastí.“

Po společné mariánské modlitbě Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.