Uplynulo 75 let od volyňské tragédie

9.7.2018 

Ukrajina. Církev na Ukrajině si tuto neděli připomněla 75 let krvavé tragédie, která zasáhla obyvatele Volyně a oblasti lvovského, tarnopolského a ivanofrankovského vojevodství, dnes náležících Ukrajině. Při etnických čistkých prováděných ukrajinskými nacionalisty zahynulo na sto tisíc Poláků a stovky příslušníků národnostních menšin, včetně volyňských Čechů. Oběti masakrů připomněla mše v katedrále sv. Petra a Pavla v Lucku ve Volyňké oblasti. Na pozvání luckého bisukpa Vitalije Skomarovského se eucharistie zúčastnil také polský prezident Andrzej Duda. Připomínka těchto tragických událostí nemá být jitřením starých ran, nýbrž mementem, zdůrazňuje lvovský arcibiskup Mieczyslav Mokrzycki (foto):

„75. výročí volyňské tragedie je okamžikem, kdy se máme v myšlenkách vrátit k těmto událostem, nikoli však proto, abychom rozdírali rány. Máme se především pomodlit na úmysl těch, kteří zahynuli, a také za pachatele, kteří se těchto činů dopustili, aby Bůh všem projevil své milosrdenství. Zároveň chceme přitáhnout pozornost dnešních lidí a světa, aby k takovýmto zločinům už nikdy nedošlo. Abychom dokázali řešit problémy, které nás dělí, je třeba řídit se Božím přikázáním blíženecké lásky,“ říká lvovský arcibiskup.

Na druhou červencovou neděli se tradičně připomíná tzv „Krvavá neděle“ 11. července 1943, kdy Ukrajinská povstalecká armáda (UPA) zahájila na Volyňsku masovou akci proti polskému obyvatelstvu, nazývanou také „volyňský masakr“. Ozbrojené oddíly toho dne zaútočily na téměř stovku polských obcí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.