Biskup Audo: Potřebujeme pomoc, abychom nemuseli utíkat

10.7.2018 

Sýrie. Pokud chceme opravdu zachránit Blízký východ, musíme okamžitě reagovat. V opačném případě křesťanství v této oblasti přestane existovat. Poukazuje na to chaldejský biskupa Alepa, který se o víkendu v Bari účastnil setkání blízkovýchodních patriarchů svolaného papežem Františkem.

“Když papež František svolal do Bari představitele všech církví Blízkého východu, dal najevo, že už není čas na prázdné rozhovor, nastal čas konkrétních činů,” říká biskup Antoine Audo. Podotýká, že nejde pouze o přežití křesťanů, ale o budoucnost celého regionu, jehož nedílnou součástí jsou Kristovi následovníci. “ Potřebujeme pomoc od mezinárodního společenství, abychom nemuseli utíkat ze svých domovů a mohli bezpečně žít ve své vlasti, zdůrazňuje alepský biskup.

“O významu křesťanské přítomnosti na Blízkém východě mluví papež velmi často. Opakuje, že si bez nich neumí budoucnost tohoto regionu představit. Také my jsme o tom hluboce předsvědčeni a snažíme se udělat všechno proto, abychom zajistili kontinuitu. Mohu uvést příklad Sýrie, kde se sociální situace křesťanů kvůli válce dramaticky zhoršila. Přinesla s sebou emigraci, bídu a strach. Naší povinností je pracovat nad obnovou míru, aby se lidé mohli vrátit do svých domovů. Poselstvím z Bari pro Západ, ale i arabský a muslimský svět, je připomínka významu křesťanů pro budování míru a spravedlnsoti v této oblasti. Křesťané se přičinili o vznik těchto společností a musejí v nich být nadále živou přítomností a plnoprávnými občany. Lidské bratrství je pro společnost velmi důležité.”

Biskup Audo zdůrazňuje, že sobotní setkání v Bari bylo významným krokem k plné jednotě křesťanů. “Na zmučeném Blízkém východě je ekumenismus každodenního života skutečností. Jeho zdrojem je krev našich mučedníků a projevuje se nejen v jednotě mezi lidmi, ale také ve stále větší jednotě na vyšší úrovni, jejímž výrazem bylo papežovo setkání s patriarchy,” uvedl chaldejský biskup Alepa. Zároveň dodal, že pro účastníky církevního summitu byl ohromným povzbuzením k pořádání dalších společných akcí – mírových i ekumenických – příklad samotného Františka, pro které mají obě tyto dimenze životně důležitý význam.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.