Athénský arcibiskup: Za požáry jsou často organizované skupiny

25.7.2018 

Řecko. Více než 70 obětí a 550 zraněných – to je bilance tragických požárů, které v těchto dnech zachvátily okolí Athén. Arcibiskup hlavního města mons. Rossolatos nevylučuje lidské zavinění.

Turistická lokalita Mati na pobřeží je zcela zničená. Přestože potvrzených obětí je prozatím 74, odhaduje se, že jejich počet přesáhne stovku. Některé z obětí se utopily v moři, které se stalo jedinou únikovou cestou, která na druhou stranu umožnila stovkám lidí záchranu. Řecký premiér Tzipras vyhlásil tři dny národního smutku a požádal o mezinárodní pomoc, na kterou reagovaly evropské státy, ale také Spojené státy, Izrael, Kanada či Turecko. Hovoří athénský arcibiskup Sebastianos Rossolatos:

„Došlo k dvěma požárům, k jednomu na východě a k druhému na západě od Athén. Ten na východě se včera podařilo uhasit, ale je tam velmi mnoho mrtvých a nezvěstných. Včera večer byl obnoven požár na západě, který vypukl na vrcholku hory. Nicméně je nebezpečný, protože se šíří nad městem. Bohužel se zdá, že jde o zaviněné požáry. Lidskou zodpovědnost ale vidím také v tom, že v Řecku je velmi mnoho neregulerních staveb, takže se stává, že chybí únikové cesty v případě požáru nebo záplav. Nevíme proč k tomu všemu dochází, ale víme, že existují orgnaizované skupiny, které pálí stromy, aby na těchto místech mohly později stavět. Stát sice prohlašuje, že spálená oblast má být znovu osázena stromy, ale příliš na to nedohlíží, takže se po deseti letech začíná stavět.“

Říká pro Vatikánský rozhlas athénský arcibiskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.