Svět nepotřebuje křik bezobsažných hesel, nýbrž dialog, píše papež teologům

27.7.2018 

Vatikán/Sarajevo. „Není nezbytné hulákat hesla, která mnohdy čiší prázdnotou, ani dospět ke stranickému antagonismu při dobývání scény, nýbrž potřebujeme vedení schopné nalézt a uvádět do praxe spravedlivější způsoby života v tomto světě a sdílení společného osudu“, píše papež František v poselství na III. Světovou konferenci katolické teologické etiky. Setkání pěti set teologů pocházejících z celého světa hostí ode dneška do neděle město Sarajevo a účastní se jej kardinálové Turkson, Puljič a Cupich. Jedná se o třetí konferenci svého druhu po předchozích setkáních v Padově (2006) a Tridentu (2010).

Petrův nástupce v listě datovaném 11. července vychází z místa konání – Sarajeva jako města vysoké symbolické hodnoty v úsilí o mír a smíření, ale také města mostů, které odkazuje k nutnosti budovat v dnešním napjatém a rozděleném kontextu nové cesty ke sblížení národů, kultur, náboženství, životních vizí a politických orientací. „Mosty a nikoli zdi“, ztotožňuje se papež s úhlem pohledu teologické konference, který vyplývá z jejího motta „Kritická doba k budování mostů a dnešní úloha katolické teologické etiky.

Konfereční jednání se zaměřuje na tři hlavní body, pokračuje papež: otázky klimatických změn, migrace a utváření nových politických vůdčích přestavitelů, od kterých se nečekají prázdná hesla ani stranický antagonismus, nýbrž účast na společném osudu lidstva. Ptám se, uvažuje František, v jakém smyslu by tu teologická etika mohla nabídnou osobitý přínos a oceňuji vaše kroky k propojení odborníků z pěti kontinentů. Vytváření takové sítě, poznamenává papež, neznamená názorovou uniformitu, nýbrž vyzývá k dialogu, upřímné konfrontaci a hledání nových, účinných odpovědí při etické reflexi v teologickém klíči.

Svatý otec v této souvislosti doporučuje studium předmluvy k nedávno vydané apoštolské konstituci Veritatis gaudium o církevních univerzitách a fakultách, v níž uvádí základní kritéria k obnově církevních studií, a mezi nimi též interdisciplinární dialog a nutnost kontaktů mezi různými studijními institucemi. „Pouze tyto postoje vás uschopní k pronikavým analýzám, přihlížejícím ke složitosti lidských jevů“, vyzývá papež pěstitele teologické eticky v závěru poselství. „Zároveň se budete stále lépe učit různým formám věrnosti Božímu slovu, které nás interpeluje v dějinách, a solidaritě se světem, o němž nejste povoláni vynášet soudy, nýbrž mu máte ukazovat cestu, doprovázet jej v pouti, tišit jeho rány a být oporou jeho křehkosti“, napsal římský biskup teologům shromážděným v Sarajevu (fotografie z apoštolské cesty do Bosny a Hercegoviny).

 

 

 

 

 

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.