Svatý otec se omluvil kněžím falešně nařčeným ze sexuálních deliktů

6.8.2018 

Vatikán. Minulý měsíc (12.7.) přijal papež František v Domě svaté Marty tři španělské kněze z diecéze Granada (otcové Román, Francisco a Manuel), aby se jim omluvil za křivé obvinění ze sexuálních deliktů, které proti nim bylo vzneseno před čtyřmi roky a kterého byli v plném rozsahu zproštěni loni v březnu před státními soudy. Na podzim roku 2014 totiž papež František obdržel dopis od 24letého muže, který je obvinil ze sexuálních deliktů, jichž se na něm měli dopustit, když byl ministrantem ve farnosti Juan María de Vianneimeno. Papež jej telefonicky kontaktoval a vyzval ho, aby všechno oznámil příslušným úřadům, policii a arcibiskupovi Franciscovi Martinéz Fernándezovi, kterému za tím účelem sám napsal.

Granadský arcibiskup pár dnů na to vykonal veřejný úkon kajícnosti - vrhnul se ve své katedrále na podlahu a prosil domnělou oběť o odpuštění. Španělská státní televize TVE informovala o případu, který byl vzápětí pojmenován jako „kauza Romanones“,  a odvysílala k tomu záběry otce Romána, jak právě slouží mši. Policie kněze zatkla a arcibiskup zveřejnil (15.10. 2014) jména a suspenzi tři obviněných kněží: P. Román Martínez Velázquez de Castro, a P. Francisco José Martínez Campos a P. Manuel Morales Morales.

K případu se papež dokonce sám veřejně vyjádřil při tiskové konferenci během návratu ze Štrasburku (25.11.2014).  Španělský novinář Alonso Martínez Javier Maria se tehdy papeže zeptal, „jak vnímal zprávy o případu v Granadě, který v jistém smyslu pomohl vynést na světlo.“

 „Dostaly se ke mně a přečetl jsem je. Zavolal jsem dotyčné osobě a řekl: Zítra jdi za biskupem, a napsal jsem biskupovi, aby začal pracovat a vyšetřovat. Jak jsem to vnímal? S velkou bolestí, s obrovskou bolestí. Pravda je však pravda, a nesmíme ji skrývat,“ odpověděl tehdy papež František.

Po téměř tři roky trvajícím procesu, během nichž byli tři jmenovaní kněží vláčeni v médiích jako zločinci, je v březnu roku 2017 soud v plném rozsahu osvobodil. V listopadu (29.11. 2017) z nich byl arcibiskupským úřadem v Granadě sňat také církevní trest suspenze. Jméno údajné oběti a údajného svědka, odsouzeného k zaplacení soudních výloh, média nikdy nezveřejnila kromě inicál D.V. On sám po rozsudku nevyužil možnosti odvolat se k nejvyššímu soudu, ani nebyl obviněn z křivého svědectví.

O papežské audienci tří španělských kněží falešně obviněných z pederastie informovala pouze sekulární média, např. španělská a americká.

Není to však poprvé, co papež přijal oběti falešného obvinění ze sexuálních deliktů. Letos v červnu se papež František během generální audience setkal s Tomaszem Komendou, odsouzeným v Polsku za sexuální delikt a vraždu nezletilé, kterých se nedopustil, v důsledku mylné expertízy soudního znalce. Tomasz Komenda strávil ve vězení krutých osmnáct let za nevylíčitelných podmínek, nepřestal však prosit o přímluvu sv. Jana Pavla II., jemuž připisuje zahájení uspěšného prošetření svého případu. Měsíc po svém „zázračném“ propuštění byl zásluhou papežského almužníka, nyní kardinála Krajewského přijat spolu se svými rodiči Petrovým nástupcem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.