Papež jmenoval klíčového úředníka římské kurie

15.8.2018 

Vatikán. Dnes bylo vatikánským tiskovým střediskem zveřejněno, že mons. Edgar Peña Parra, dosavadní apoštolský nuncius v Mozambiku, byl papežem jmenován do úřadu substituta státního sekretariátu Svatého stolce. V římské kurii existuje tento úřad od r. 1831, a jmenovaný venezuelský kněz je tedy v pořadí již dvacátým substitutem první sekce státního sekretariátu pro všeobecné záležitosti, jak zní jeho plná definice. V římské kurii jde o klíčovou funkci, jejíž nositel je denně v nejtěsnějším úředním kontaktu s papežem.

Arcibiskup Peña Parra se narodil 6. března 1960, knězem se stal 23. srpna 1985. V diplomatických službách Apoštolského stolce je od roku 1993, působil na nunciaturách v Keni, Jugoslávii, při OSN v New Yorku a Ženevě, Jihoafrické republice, Hondurasu a Mexiku. V roce 2011 byl jmenován arcibiskupem a působil jako nuncius v Pákistánu (2011-2014) a Mozambiku (od roku 2015). Ovládá španělštinu, italštinu, angličtinu, francouzštinu, portugalštinu a srbochorvatštinu.

Nového úřadu se ujme 15. října. Dosavadním substitutem byl italský arcibiskup Giovanni Becciu, který byl letos jmenován kardinálem a prefektem Kongregace pro svatořečení.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.