Vatikánské tiskové prohlášení ke zprávě prokuratury v Pensylvánii

17.8.2018 

Vatikán. Tiskové středisko Svatého stolce vydalo ve čtvrtek (16.8.) prohlášení reagující na úřední zprávu o sexuálních deliktech ve státu Pensylvánie, vydanou tamní Velkou porotou, což je úřad odpovídající našemu nejvyššímu státnímu zastupitelství.

„Tváří v tvář zprávě zveřejněné tento týden v Pensylvánii – čteme ve vatikánském tiskovém prohlášení - lze pocity  vyvolané těmito hrůznými zločiny vyjádřit dvěma slovy: zahanbení a bolest. Svatý stolec přistupuje s velikou vážností k práci, kterou odvedla Investigating Grand Jury of Pennsylvania a k obsáhlé zprávě Interim Report, kterou vydala. Svatý stolec nedvojznačně odsuzuje sexuální zneužívání nezletilých. Delikty popisované ve zprávě jsou trestné a morálně zavrženíhodné. Tyto činy zradily důvěru obětí a okradly je o jejich důstojnost a jejich víru. Církev si musí z těchto tvrdých lekcí minulosti vzít poučení a odpovědnost by měli přijmout jak ti, co se zločinů dopustili, tak ti, kteří připustili jejich spáchání. Většina toho, co je v této zprávě napsáno, se týká deliktů, jež předcházely roku 2000. Jelikož se po roce 2002 nevyskytuje téměř žádný případ, shodují se závěry Velké poroty s předešlými studiemi, které ukázaly, že reformy provedené katolickou církví ve Spojených státech rázně redukovaly případy sexuálního zneužití, kterých se dopustil klérus. Svatý stolec podporuje stávající reformy a bdělost na všech úrovních katolické církve, aby byla nezletilým a zranitelným dospělým zajištěna ochrana. Kromě toho zdůrazňuje nezbytnost poslušnosti státním zákonům, včetně povinnosti oznámit případy zneužívání nezletilých. Svatý otec dobře rozumí tomu, že tyto zločiny mohou otřást vírou a duchem věřících a znovu vyzývá, aby byl všemi silami v církvi a v celé společnosti vytvářen bezpečný prostor pro nezletilé a zranitelné dospělé. Oběti musejí vědět, že papež stojí na jejich straně. Trpící jsou jeho prioritou a církev jim chce naslouchat, aby tato tragická hrůza deptající život nevinných byla vymýcena“ – končí vatikánské tiskové prohlášení k téměř devítisetstránkové zprávě.

Raport nejvyššího pensylvánského státního zastupitelství zahrnuje sexuální delikty kněží za posledních 70 let v šesti diecézích tohoto státu na severovýchodě USA (Harrisburg, Allentown, Pittsburgh, Greensburg, Erie e Scranton, přičemž byly vyňaty diecéze Filadeflie a Altoona –Johnstown, kde byly již zprávy tohoto typu vyhotoveny dříve). Vypočítává 301 delikventů z řad kněží a 1000 jejich obětí. Nejde však o nové případy, nýbrž o shrnutí těch, které byly již dříve denuncovány.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.