Prosba o odpuštění za zneužívání v Irsku

26.8.2018 

Slova papeže v rámci úkonu kajícnosti při mši na Světového setkání rodin v Dublinu.

Včera jsem se setkal s osmi lidmi, kteří byli v minulosti mocensky, ve svém svědomí a pohlavně zneužiti. Po vyslechnutí toho, co mi řekli, chci tyto zločiny předložit Pánovu milosrdenství a prosit o odpuštění.

Prosíme o odpuštění za zneužití v Irsku, za zneužití moci, zneužití svědomí a pohlavní zneužití těmi, kterým byla v církvi svěřena odpovědnost. Prosme zejména o odpuštění za zneužití, která byla spáchána v různých typech institucí spravovaných řeholníky, řeholnicemi a dalšími členy církve.

Prosíme o odpuštění také za případy pracovního vykořisťování, kterému bylo vystaveno mnoho nezletilých. Prosíme o odpuštění.   

Prosíme o odpuštění za všechny případy, ve kterých jsme jako církev neprokázali obětem jakéhokoli typu zneužití soucit, nehledali spravedlnost a pravdu konkrétními činy. Prosíme o odpuštění.

Prosíme o odpuštění za ty členy hierarchie, kteří se neujali této bolestné situace a zamlčovali ji. Prosíme o odpuštění.

Prosíme o odpuštění ony děti, které byly odňaty svým maminkám, i za to, že mnoha svobodným matkám, které se pokoušely hledat svoje děti, jakož i dětem, které hledaly svoje maminky, bylo řečeno, že toto hledání je smrtelný hřích. Není to hřích, je to čtvrté přikázání. Prosíme o odpuštění.

Pán ať zachová a dá růst tomuto zahanbení a této lítosti a daruje nám sílu zasadit se o to, aby se tyto věci nikdy neopakovaly a byla zjednána spravedlnost. Amen.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.