Kardinál DiNardo: Chceme odpovědi založené na nezvratných důkazech

28.8.2018 

USA. Episkopát Spojených států bude usilovat o rychlé a vyčerpávající přešetření kauzy kardinála McCarricka. Je nutné prověřit, „jak je možné, že závažná morální selhání našeho bratra biskupa, byla tak dlouho tolerována a nebyla shledána zábranou k jeho povýšení“ – napsal kardinál Daniel DiNardo po zasedání výkonného výboru Biskupské konference Spojených států.

Vedení episkopátu zdůrazňuje, že nedávný list arcibiskupa Vigana potvrzuje, jak naléhavě nutné a nezbytné je toto přezkoumání. „Předložené otázky si zaslouží vyčerpávající odpovědi, založené na důkazech. Bez těchto odpovědí hrozí, že budou nevinní lidé zatíženi falešným obviněním a vinným bude umožněno opakovat své minulé hříchy.“

Kardinál diNardo připomněl, že již 16. srpna vyzval k provedení apoštolské vizitace v této věci, ve spolupráci s laickou komisí, jakožto zárukou nezávislé autority. Ještě předtím, 1. srpna, jmeném biskupské konference přislíbil plnou podporu ve věci přešetření této kauzy vyšší autoritou. Ujistil také o tom, že se chce setkat se Svatým otcem, aby získal jeho podporu pro postup přijatý biskupskou konferencí. Tento plán si klade za cíl nejen dobrat se pravdy, ale také zjednodušit proceduru při upozorňování na případy zneužití a přestupků způsobených biskupy a změnu procedur vyšetřování stížností proti biskupům.

Na provedení důsledného šetření v této věci apelují také další američtí biskupové, včetně kardinálů Wuerla a Cupiche, jejichž jména figurují v raportu arcibiskupa Vigana. Biskup Robert Morlino z Madisonu kromě toho dodává, že soudy v této věci nesmějí zůstat v rukou médií. Spolu s ujištěním o své synovské úctě a lásce ke Svatému otci, protestuje zároveň proti pomlouvačné mediální kampani namířené proti arcibiskupovi Viganovi. Zdůrazňuje, že jej osobně zná a je hluboce přesvědčen o jeho poctivosti, loajalitě a lásce k církvi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.