Papež: Vyznání víry se neomezuje na pouhá slova

16.9.2018 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se dnes shromáždilo třicet pět tisíc Římanů a poutníků z různých zemí, aby si v pravé poledne vyslechli papežovu promluvu před mariánskou modlitbou. Petrův nástupce ji věnoval dnešnímu evangeliu (Mk 8,27-35):

„Bratři a sestry, vyznání víry v Ježíše Krista nemůže zůstat jen u slov, nýbrž jeho pravost je nutné ověřit konkrétním rozhodováním a gesty, životem, jemuž vtiskla ráz Boží láska, velikým životem, naplněným láskou k bližnímu. Ježíš nám říká, že pokud chceme jít za Ním a být jeho učedníky, máme zapřít sami sebe (srov.v.34), tedy vlastní egoistickou pýchu, a brát na sebe svůj kříž. Potom všem poskytuje základní pravidlo – jaké to je? „Kdo by chtěl svůj život zachránit, ztratí ho“ (v.35). V životě si často z mnoha důvodů spleteme cestu a hledáme štěstí pouze ve věcech, anebo lidech, s nimiž zacházíme jako s věcmi. Štěstí však najdeme jedině v lásce, té pravé lásce, která se s námi setkává, překvapuje nás a proměňuje. Láska všechno mění a může změnit také nás! Každého z nás, jak dokládají svědectví světců“.

PLNÉ ZNĚNÍ dnešní papežovy promluvy je ZDE.

Po společné modlitbě Anděl Páně udělil Petrův nástupce všem přítomným apoštolské požehnání. V závěru poledního setkání s věřícími se papež zmínil o malém dárku, který si všichni odnesou domů:

„Dnes, dva dny po svátku Povýšení svatého kříže, jsem vám všem na náměstí chtěl věnovat malý kříž. Krucifix je znamením lásky Boha, který v Ježíši za nás vydal život. Vybízím vás, abyste tento dar přijali a odnesli se jej domů, do dětského pokojíčku, anebo prarodičům. Není to ozdobný předmět, nýbrž náboženský symbol, který zve ke kontemplaci a modlitbě. Děkuji řeholnicím, chudým lidem a uprchlíkům, kteří nyní tento malý, ale cenný dárek, budou rozdávat“.

Kovový křížek ve stříbrné barvě byl umístěn v průhledné obálce spolu s doprovodným lístkem, který nese papežovu větu z pobožnosti křížové cesty při brazilských Světových dnech mládeže (Rio de Janeiro, 2013): „V Kristově kříži tkví veškerá Boží láska, jeho nezměrné milosrdenství“. Čtyřicet tisíc křížků rozdíleli klienti Apoštolské dobročinné pokladny, tedy bezdomovci, chudí a potřební lidé, spolu s dobrovolníky téže papežské instituce. Za svou službu pak obdrželi lehký oběd. Naposledy se na náměstí svatého Petra rozdával kapesní výtisk evangelia s úvodní papežovou větou: „Radost z evangelia naplňuje srdce i celý život těch, kdo se setkávají s Ježíšem“ (Evangelii gaudium,1).

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.