Jak pečovat o meteority a k čemu je využít?

17.9.2018 

Vatikán. Sběratelé a vlastníci meteoritů z celého světa diskutují v těchto dnech ve vatikánské observatoři v Castel Gandolfu nad ochranou a způsoby využití těchto zvláštním mimozemských předmětů. Vůbec první seminář toho druhu shromáždil v zahradách papežské letní rezidence 30 účastníků, reprezentujících 27 muzejí, škol a astronomických institutů z celého světa.

Jezuitský bratr Robert Macke, který je kurátorem vatikánské sbírky meteoritů, podotýká, že účastníci setkání do této chvíle pracovali každý za sebe a nezávisle. Teprve nyní se setkali jako komunita. Nezabývají se pouze meteority, ale také jinými předměty z kosmu, přivezenými z různých zvláštních mísí, jako například v rámci programu Apollo realizovaného agenturou Nasa, díky němuž se na zemi dostaly fragmenty skal z měsíce.

Vatikánská astronomická observatoř patří k nejstarším na světě. Její dějiny sahají do roku 1578, kdy papež Řehoř XIII. postavil tzv. věž větrů a pozval do ní jezuitské matematiky a astronomy, aby připravili reformu kalendáře, schválenou v roce 1582.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.