Holandský raport o zneužívání v církvi

18.9.2018 

V holandském tisku se objevil seznam biskupů a kardinálů, kteří údajně kryli anebo se osobně dopustili zneužívání nezletilých. Podle reakce místní biskupské konference jde o staré kauzy vyšetřené z podnětu církve samotné. Cesta nicméně vede jedině skrze boj proti zneužívání a hledání pravdy, potvrzují biskupové.

Holandská církev se již mnoho let angažuje v boji proti sexuálnímu zneužívání nezletilých a přijala přísná opatření, aby k nim nikdy více nedocházelo. Poslední zprávy rozšířené na toto téma se týkají případů vyřešených v minulosti, zdůrazňuje nóta zveřjeněná na stránkách Nizozemské biskupské konference v odpovědi na článek v deníku NRC (Nieuwe Rotterdamsche Courant). Jeho autoři citují jména dvaceti bisupů a dvou kardinálů viněných z krytí pedofilie v časovém rozpětí 65 let, od roku 1945 do 2010. Čtyři z jmenovaných, z nichž nikdo již nežije, se údajně sami zneužívání dopouštěli.

Naprostá většina informací byla zveřejněna již v roce 2011, po přešetření iniciovaném katolickou církví. Mnoho z obviněných nežije – stojí v nótě holnadksých biskupů. Nicméně – uvádějí dále – právě na základě provedeného výzkumu přijala tamní církev preventivní opatřední už v roce 2011 a v roce 2014 zavedla velmi přísný kodex, doplněný od letošního roku rovněž povinností oznámit policii i pouhé podezření ze sexuálního zneužívání nezletilého bez zřejmých důkazů.

Agentura Sir oslovila Daphne van Roosendaalovou, která je v rámci Holandské biskupské konference pověřena komunikací s médii v otázkách zneužívání, která potvrdila, že nejde nové o nové záležitosti. Podle jejího mínění se jejich zveřejnění nese na vlně pennsylvanského raportu. Vzhledem k novému kodexu už k některým druhům zneužívání nemůže docházet, dodává a uzavírá: “Pro církev je důležité, aby se ukázala pravda a vrhlo se světlo na všechno to, k čemu docházelo.”

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.