List ke Světovému dni boje proti AIDS

29.11.2004 

Úlohy rozvinutých zemí v boji proti AIDS si všímá kardinál Javier Lozano Barragan. Z titulu předsedy Papežské rady pro pastoraci zdravotnictví vydal list ke Světovému dni boje proti AIDS, který připadá na 1. prosince. Letos je zaměřen na ohrožení žen a dívek.

Kardinál Lozano Barragan formuluje přesvědčení církve, že nejúčinnějším prostředkem boje s AIDS je výchova k zodpovědnému sexuálnímu chování. To znamená zdrženlivost před svatbou a věrnost v manželství. Podle statistik je ohrožení žen a dívek dva a půl krát vyšší než u mužů. List připomíná, že čím více postupuje epidemie mezi ženami, které jsou pilířem rodiny a společnosti, tím se zvyšuje riziko sociálního zhroucení.

Církev se v boji s AIDS neomezuje na slova a abstraktní učení. V katolických střediscích se léčí víc než 27% všech osob nakažených virem HIV. Pečují o ně diecéze, řeholní společenství i laická sdružení věřících. Podle předsedy Papežské rady pro pastoraci zdravotnictví je nutné snížit ceny antiretrovirálních léků. Navrhuje rozšíření informační kampaně o AIDS, prevenci, zvláštní péči o těhotné matky předávající chorobu svým dětem, širší pomoc ze strany rozvinutých zemí a větší výchovu mládeže k čistotě, věrnosti a odpovědnému sexuálnímu chování.

Od začátku 80. let, kdy se AIDS objevil, chorobě podlehlo 22 milionů lidí. Jen za minulý rok zemřelo na Aids 3 miliony osob. Celkový počet nakažených je v současné době 42 milionů. Statistika je ještě tragičtější pokud jde o děti. Podle poslední zprávy UNICEF bylo v roce 2003 kvůli AIDS 15 milionů sirotků. Nejhorší situace je v afrických zemích, v Botswaně, Svazijsku a v Zimbabwe, ale epidemie postupuje také v hustě obydlených zemích jako je Čína a Indie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.