Petrův nástupce zdravotníkům: Zázrak je potkat v nemohoucím člověku bratra

1.10.2018 

Vatikán. Svatý otec přijal účastníky semináře o etice ve zdravotnictví, pořádaného ve Vatikánu komisí pro pastoraci ve zdravotnictví při Argentinské biskupské konferenci a pod záštitou Papežské akademie Pro život. „Byrokratizace“ a „komplikovaný zdravotnický systém“ ohrožují lidskou dimenzi vztahu mezi lékařem a pacientem – řekl papež František ve své španělské promluvě nejen v souvislosti s latinskoamerickým kontextem.

Žijeme v téměř všeobecné a silné tendenci uzákonit eutanázii. Víme, že pacient, který je vážně nemocen nebo v terminálním stadiu, vnímá starostlivý lidský projev klidu a účasti. A pokud člověk i v těžkých okolnostech cítí, že je milován, respektován a přijímán, pak se stín eutanázie rozplývá nebo takřka přestává existovat, protože hodnota lidské bytosti se poměřuje její schopností prokazovat a přijímat lásku a nikoli tím, co je schopna vyprodukovat.“

Papež poukázal na komplikovanou oblast zdravotnictví, zejména v Latinské Americe, jež prožívá ekonomickou krizi a problém dostupnosti náležité léčby.

Ti, kdo jsou zodpovědni za chod zdravotnických zařízení mi právem řeknou, že nelze dělat zázraky a musí se počítat s tím, že vztah mezi náklady-výsledky implikuje distribuci zdrojů a že dotace jsou podmíněny nekonečnými medicínskými, legislativními, ekonomickými, sociálními, politickými, potažmo etickými problémy. Uskutečnit zázrak však neznamená učinit něco nemožného. Zázrakem je potkat v nemohoucím a bezbranném člověku bratra. Jsme povoláni rozpoznávat v adresátovi léčby nezměrnou důstojnost lidské bytosti jakožto Božího dítěte.

Dnes hrozí, že vztah mezi lékařem a nemocným bude určovat pouze klientský kontrakt mezi pacientem a zdravotníkem. Proto je nezbytné vždycky usilovat o hluboce lidský vztah, protože žádná zdravotnická instituce nemůže nikdy nahradit soucitné lidské srdce – řekl papež František argentinským zdravotníkům.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.