Auditor z Kanady: Jediná otázka zní, jak vést mladé za Kristem

4.10.2018 

Vatikán. Kromě synodálních otců se synody účastní také 49 auditorů, z nichž 34 jsou vybraní zástupci mladé generace. Nejsou v synodní aule  pouhými pozorovateli, ale mohou také vystoupit s diskusním příspěvkem jak na generálních shromáždění tak v malých diskusních skupinách. Jedním z nich je pětadvacetiletý Julian Paparella z Kanady (Londýnská diecéze, Ontario). Vystudoval biologii a teologii na Katolickém institutu v Paříži a v současné době pracuje na MCGill Univerzisty v Montrealu, jako pastorační asistent pro studentskou mládež. Jak říká v rozhovoru pro náš rozhlas, nechce v synodální aule přednášet své vlastní stanoviska a názory, ale „otázky a potřeby mladých lidí, jejich starosti, otázky spojené s vírou a jejich žitou skutečnost, aby je církev mohla dnes lépe doprovázet“.

S každou novou generací vyvstává nutnost znovu hodnotit a znovu pochopit, čím mladí žijí, jak je může církev lépe doprovázet a kráčet s nimi za Ježíšem. Jsem hluboce přesvědčen, že evanglium nebude nikdy pro mladé lidi irrelevantní, protože – jak to řekl sv. papež Jan Pavel II.: »Ježíš Kristus je odpovědí na otázku, kterou si klade každé lidské srdce.« Všichní žízníme po Ježíši Kristu a mladí lidé, ať už o tom vědí či nikoliv, žízní po Jeho lásce. Otázka tedy stojí takto: „Jak se má církev stávat nástrojem a prostředkem, skrze nějž jsou mladí lidé schopni setkat se s touto Boží láskou.“

Jediný možný problém - či irrelevantnost– dodává Julian, se tedy týká způsobů a prostředků, skrze něž církev přichází nebo nepřichází za mladými lidmi. Na dotaz, zda vlna sexuálních skandálů ohrožuje komunikaci mezi církví a mládeží, mladý Kanaďan přiznává, že v Newmanově centru, kde pracuje, se tyto otázky letos objevily. Přidává nicméně svůj postřech z praxe:

Mám dojem a řekl bych, že trvalé vnímání katolické církve mezi mladými lidmi není primárně určováno tím, co přečtou na blogu nebo v novinách, jako spíš jejich zkušeností s katolickou komunitou ve farnostech, společenstvích, skupinách mladých a tím,  jak jim skutečně církev pomáhá k setkání s Ježíšem. Právě to je zasahuje nejhlouběji“.

Přirozeně, že tyto věci mají vliv na vnímání církve, ale mladí lidé za ní nepřicházejí kvůli jejímu dokonalému image. Hledají Krista a pokud jim v tom církev pomáhá, všechno ostatní jde stranou – říká Julian Paparella, mladý Kanaďan a jeden z auditorů synody o mládeži, víře a rozlišování povolání, která včera začala ve Vatikánu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.